ßßß Cookit - przepis na Domowa Cukierenka - Domowa Kuchnia: ciasto Makowa Wdowa (makowiec na biszkopcie)

Domowa Cukierenka - Domowa Kuchnia: ciasto Makowa Wdowa (makowiec na biszkopcie)

nazwa

Wykonanie

Wilgotny, puszysty biszkopt, przekładany aromatyczna masą makową domowej roboty z dużą ilością bakalii, rodzynkami w rumie i doskonałą polewą. Świetna alternatywa dla suchych tradycyjnych makowców, które u nas nie są lubiane. Polecam to ciasto, zachwyca na wszystkich imprezach i zawsze znika jako pierwsze.
Składniki: na biszkopt:
4 jajka
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki oleju
Białka ubić z cukrem, ubijając dodawać po jednym żółtku. Dodać przesianą mąkę z proszkiem i olej. Delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Upiec najlepiej dzień wcześniej. na masę makową:
1 1/2 szklanki suchego maku
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3 jajka
bakalie
1 kostka margaryny
3/4 szklanki cukru
Mak zalać wrzącą wodą ( około szklanki), zagotować, ostudzić, zemleć dwa razy. Mak umieścić w rondlu. Margarynę roztopić, dodać do maku, dodać jajka, mąkę ziemniaczaną, bakalie. Zagotować.
Biszkopt przekroić i przełożyć gorącą masą makową. Polać polewą.
Źródło:http://cukierenkaklementynki.blogspot.com/2012/12/ciasto-makowa-wdowa.html