Wykonanie
Wilgotny, puszysty
biszkopt, przekładany aromatyczna masą
makową domowej roboty z dużą ilością
bakalii,
rodzynkami w
rumie i doskonałą polewą. Świetna alternatywa dla suchych tradycyjnych makowców, które u nas nie są lubiane. Polecam to ciasto, zachwyca na wszystkich imprezach i zawsze znika jako pierwsze.Składniki: na
biszkopt:4
jajka1 szklanka
mąki pszennej1 szklanka
cukru1 łyżeczka
proszku do pieczenia4 łyżki
olejuBiałka ubić z
cukrem, ubijając dodawać po jednym
żółtku. Dodać przesianą
mąkę z proszkiem i
olej. Delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Upiec najlepiej dzień wcześniej. na masę
makową:1 1/2 szklanki suchego
maku2 łyżki
mąki ziemniaczanej3
jajkabakalie1 kostka
margaryny3/4 szklanki
cukruMak zalać wrzącą
wodą ( około szklanki), zagotować, ostudzić, zemleć dwa
razy.
Mak umieścić w rondlu.
Margarynę roztopić, dodać do
maku, dodać
jajka,
mąkę ziemniaczaną,
bakalie. Zagotować.
Biszkopt przekroić i przełożyć gorącą masą
makową. Polać polewą.