ßßß
Wilgotny, puszysty biszkopt, przekładany aromatyczna masą makową domowej roboty z dużą ilością bakalii, rodzynkami w rumie i doskonałą polewą. Świetna alternatywa dla suchych tradycyjnych makowców, które u nas nie są lubiane. Polecam to ciasto, zachwyca na wszystkich imprezach i zawsze znika jako pierwsze.Składniki: na biszkopt:4 jajka1 szklanka mąki pszennej1 szklanka cukru1 łyżeczka proszku do pieczenia4 łyżki olejuBiałka ubić z cukrem, ubijając dodawać po jednym żółtku. Dodać przesianą mąkę z proszkiem i olej. Delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Upiec najlepiej dzień wcześniej. na masę makową:1 1/2 szklanki suchego maku2 łyżki mąki ziemniaczanej3 jajkabakalie1 kostka margaryny3/4 szklanki cukruMak zalać wrzącą wodą ( około szklanki), zagotować, ostudzić, zemleć dwa razy. Mak umieścić w rondlu. Margarynę roztopić, dodać do maku, dodać jajka, mąkę ziemniaczaną, bakalie. Zagotować.Biszkopt przekroić i przełożyć gorącą masą makową. Polać polewą.