Wykonanie
Ostatnio bardzo polubiłam kombinację
miodowo-
musztardową. Już kilka
razy te smaki pojawiły się u nas na obiedzie, czy to z
kurczakiem, czy tak jak dzisiaj z
indykiem. Za każdym razem korzystałam z innego przepisu i nareszcie znalazłam taki, który Wam polecam ze spokojną głową.SKŁADNIKI1 kg piersi z
indykaMARYNATA4 łyżki
miodu3 łyżki
musztardy4 łyżki
oliwy z oliwek1 łyżeczka
soli1/2 łyżeczki
pieprzu ziołowego2 łyżeczki
słodkiej papryki1 łyżeczka
tymianku1 łyżka
soku z cytrynyWszystkie składniki marynaty mieszamy ze sobą. Pierś z
indyka kroimy na dość grube plastry i odrobinę je rozbijamy tłuczkiem. Gotową marynatę przekładamy do naczynia żaroodpornego, wkładamy
mięso i obtaczamy je w marynacie. Przykrywamy naczynie i odkładamy do lodówki. Ja zamarynowałam
mięso wieczorem, dzięki
czemu było w lodówce aż do wczesnego popołudnia następnego dnia. Tak przygotowanego
indyka pieczemy 60-70 minut w piekarniku o temp. 180 stopni C. W tym czasie 3-4
razy przekładamy kotleciki na drugą stronę i polewamy marynatą. Do
mięsa dodałam
ryż biały w odrobiną
sosu do sushi oraz
mieszankę warzyw na patelnię.
Indyk wyszedł soczysty i miękki, także śmiało polecam go Wam na jutrzejszy obiad.
Źródło: przeslijprzepis.pl