ßßß Cookit - przepis na Pieczeń z indyka

Pieczeń z indyka

nazwa

Wykonanie

Domowa pieczeń ma w sobie coś z magii... Z kawałka niepozornego mięsa dzięki starannie dobranym przyprawom i odpowiedniej technice pieczenia możemy uzyskać wspaniałą, aromatyczną pieczeń, którą wszyscy domownicy będą długo wspominać... Taką pieczenią ostatnio w naszym domu była pieczań z indyka... Spróbujcie sami :)
Składniki:
1 kg piersi z indyka
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżka musztardy
2 łyżki miodu
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka tymianku
2 łyżki oleju
1 łyżeczka czarnego pieprzu
sól
Sposób przygotowania:
Przyprawy wymieszaj z miodem, olejem, musztardą i sokiem z cytryny. Tak przygotowaną marynatą posmaruj mięso i włóż do woreczka do pieczenia lub do rękawa i odstaw na całą noc do lodówki.
Mięso wyjmij z lodówki przynajmniej godzinę przed pieczeniem. Następnie piecz około 60 minut w 180 st. Po tym czasie rozerwij woreczek i pozosatw w piekarniku na 15 minut, by się zrumieniło.
Wyjmij z piekarnika i pozostaw na kilkanaście minut w sosie. Pokrój w plastry i podawaj :)
Źródło:http://www.pilkawkuchni.pl/2015/02/pieczen-z-indyka.html