Wykonanie
Domowa pieczeń ma w sobie coś z
magii... Z kawałka niepozornego
mięsa dzięki starannie dobranym
przyprawom i odpowiedniej technice pieczenia możemy uzyskać wspaniałą, aromatyczną pieczeń, którą wszyscy domownicy będą długo wspominać... Taką pieczenią ostatnio w naszym domu była pieczań z
indyka... Spróbujcie sami :)
Składniki:1 kg piersi z
indyka1 łyżeczka
słodkiej papryki1 łyżka
musztardy2 łyżki
miodu1 łyżka
soku z cytryny1 łyżeczka
tymianku2 łyżki
oleju1 łyżeczka
czarnego pieprzusólSposób przygotowania:
Przyprawy wymieszaj z
miodem,
olejem,
musztardą i
sokiem z cytryny. Tak przygotowaną marynatą posmaruj
mięso i włóż do woreczka do pieczenia lub do rękawa i odstaw na całą noc do lodówki.
Mięso wyjmij z lodówki przynajmniej godzinę przed pieczeniem. Następnie piecz około 60 minut w 180 st. Po tym czasie rozerwij woreczek i pozosatw w piekarniku na 15 minut, by się zrumieniło.Wyjmij z piekarnika i pozostaw na kilkanaście minut w sosie. Pokrój w plastry i podawaj :)