Wykonanie
Dobrze przyrządzony
indyk jest soczysty i pyszny. Żeby nam taki wyszedł, musimy pamiętać o odpowiednio wczesnym zamarynowaniu i pieczeniu pod przykryciem lub w rękawie.
Składniki :1 kg piersi z
indyka1 łyżeczka
słodkiej papryki1 łyżka
musztardy2 łyżki
miodu1 łyżka
soku z cytryny1 łyżeczka suszonego
tymianku2 łyżki
oleju1 łyżeczka
czarnego pieprzuSólSposób przygotowania :
Przyprawy wymieszaj z
olejem,
musztardą,
miodem i
sokiem z cytryny. Marynatą posmaruj
mięso, włóż do woreczka i odstaw na kilka godzin lub na noc do lodówki.Pierś ułóż w naczyniu żaroodpornym i piecz pod przykryciem w temp. 180 st. przez 60 minut. Następnie odkryj pieczeń i piecz bez przykrycia ok. 10 minut, do zrumienienia. Wyjmij z piekarnika i pozostaw w sosie na kilkanaście minut. Pokrój przed podaniem.