Wykonanie
Czekałam z wykonaniem tej zupy , aż urośnie posadzona przeze mnie
boćwina , w tym roku postawiłam na odmianę liściastą bez korzenia . Zupa w tej lub innej formie powinna zagościć chociaż raz w każdej kuchni :)
Składniki :1 pęczek
botwinki5 łyżek koncentratu czerwonego barszczu1 szklanka
mleka1 szklanka
bulionu1 łyżka
maki pszennej4 kromki czerstwego
razowego chleba1 łyżka
masła4
jajka ugotowane na twardogarść posiekanej
natki pietruszkisól,
cukier.
sok z cytrynykilka
młodych ziemniaczków pokrojonych w kostkę i osobno ugotowanychOpis wykonania :1. Botwinę myjemy i drobno siekamy, wkładamy do garnka zalewamy szklanka
bulionu wlewamy 2-3 łyżki
soku z cytryny.
2. W 3 szklankach
wody rozprowadzamy koncentrat barszczu ( ja użyłam rosołu z niedzieli ), dodajemy ugotowana
botwinkę wraz z zalewą oraz
mleko wymieszane z
mąką , doprawiamy całość do smaku.3. Kromki
chleba smarujemy
masłem i wkładamy do piekarnika, aż lekko się zrumienią .
Jajka kroimy na pół układamy na talerzu wraz z kilkoma
ziemniakami i zalewamy
botwinka , posypujemy obficie pokrojona
natka pietruszki. Podajemy wraz z grzankami .
Justyna L.Zwariowana żona i mama, kochająca swoje pasje. Mająca 1000 pomysłów na minutę. Lubię podróżować i odkrywać nowe smaki, w kuchni nigdy się nie nudzę i dobrze się bawię eksperymentując. Od niedawna fanatyczka fotografii kulinarnej i nie tylko.Podobne Przepisy