Botwinka Warszawska

nazwa

Wykonanie

Czekałam z wykonaniem tej zupy , aż urośnie posadzona przeze mnie boćwina , w tym roku postawiłam na odmianę liściastą bez korzenia . Zupa w tej lub innej formie powinna zagościć chociaż raz w każdej kuchni :)
Składniki :
1 pęczek botwinki
5 łyżek koncentratu czerwonego barszczu
1 szklanka mleka
1 szklanka bulionu
1 łyżka maki pszennej
4 kromki czerstwego razowego chleba
1 łyżka masła
4 jajka ugotowane na twardo
garść posiekanej natki pietruszki
sól, cukier.
sok z cytryny
kilka młodych ziemniaczków pokrojonych w kostkę i osobno ugotowanych
Opis wykonania :
1. Botwinę myjemy i drobno siekamy, wkładamy do garnka zalewamy szklanka bulionu wlewamy 2-3 łyżki soku z cytryny.
2. W 3 szklankach wody rozprowadzamy koncentrat barszczu ( ja użyłam rosołu z niedzieli ), dodajemy ugotowana botwinkę wraz z zalewą oraz mleko wymieszane z mąką , doprawiamy całość do smaku.
3. Kromki chleba smarujemy masłem i wkładamy do piekarnika, aż lekko się zrumienią .Jajka kroimy na pół układamy na talerzu wraz z kilkoma ziemniakami i zalewamy botwinka , posypujemy obficie pokrojona natka pietruszki. Podajemy wraz z grzankami .
Justyna L.
Zwariowana żona i mama, kochająca swoje pasje. Mająca 1000 pomysłów na minutę. Lubię podróżować i odkrywać nowe smaki, w kuchni nigdy się nie nudzę i dobrze się bawię eksperymentując. Od niedawna fanatyczka fotografii kulinarnej i nie tylko.
Podobne Przepisy
Źródło:http://gotowanieipieczenieiloveit.blogspot.com/2013/06/botwinka-warszawska.html