ßßß Cookit - przepis na Szybki chlebek dyniowy bez wyrastania

Szybki chlebek dyniowy bez wyrastania

nazwa

Wykonanie

Niedzielne poranki powinny być wyjątkowe. Jest to moment, gdy bez pośpiechu możemy wstać z łóżka (albo i nie) i spędzić czas z rodziną. Nie zaprzątają nam głowy żadne sprawy zawodowe, zakupy i sprzątanie. Śniadanie tego dnia również powinno być specjalne. Zwykle staram się przygotować coś od siebie oraz w taki sposób, aby pasowało do danego czasu. Przechodząc wczoraj obok straganu z warzywami mój wzrok skupił się na skrzynce pełnej pięknych i pomarańczowych dyń. Od razu zaczęły przychodzić mi do głowy coraz to różne pomysły na placuszki, zupę… i bułeczki.
Nie jestem zbyt dobrym piekarzem. Nie umiem trzymać się zalecany miar, a zwłaszcza tych podawanych w gramach. Moją ulubioną, choć mało precyzyjną miarą jest szklanka. Dlatego zwykle przerabiam znajdowane przepisy i dostosowuję je do własnych potrzeb. Jestem również bardzo niecierpliwa, dlatego pomijam zalecany czas na wyrastanie. Przecież w niedzielny poranek nie będę czekać 2h aż mi ciasto dwa razy wyrośnie 😉 Dzisiejszy przepis wymyśliłam w locie podczas tarcia dyni na bułeczki. Z bułeczek w między czasie zrobił się chlebek. Dlaczego? Dlatego, że ciasto ładnie ułożyło się w trakcie wyrabiania.
Składniki:
1 szklanka dyni startej na drobnych oczkach
2,5 szklanki mąki pszennej
1 jajko
1/4 szklanki mleka
3/4 saszetki suszonych drożdży
1 łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki soli
Przygotowanie:
Dynię ścieram na drobnej tarce, tak aby otrzymać bardzo cienkie paseczki. Przekładam ją do miski i dodaję 1,5 szklanki mąki. Mieszkam dokładnie z dynią dodając pozostałe składniki: drożdże, cukier, sól, jajko i mleko. Po połączeniu się składników zaczynam wyrabiać ciasto dodając powoli pozostałą część mąki. Nie wsypują od razu całości, aby mieć pewność, że ciasto nie będzie zbyt twarde.
Ciasto powinno być bardzo elastyczne i miękkie, ale nie powinno przyklejać się do rąk. Formuję z niego chlebek i przekładam na wysypana mąką formę do pieczenia pizzy. Nadaje się ona idealnie do wypieków ponieważ posiada perforacje, dzięki czemu ciepło lepiej się rozchodzi. Ciasto bez wyrastania wkładam do zimnego piekarnika i nastawiam temperaturę 170 stopni. Piekę przez ok 50 minut od momentu całkowitego nagrzania piekarnika. Gwarantuję, że ciasto pięknie wyrośnie wykorzystując ciepło nagrzewającego się piekarnika.
Chlebek rewelacyjnie smakuje posmarowany miodem lub masłem. Nie potrzeba do niego nic więcej. Smacznego.
Źródło:http://emaliowanyczajnik.pl/2014/09/szybki-chlebek-dyniowy-bez-wyrastania