ßßß Cookit - przepis na Śledzie pod pierzynką

Śledzie pod pierzynką

nazwa

Wykonanie

Coś dla wielbicieli śledziowych sałatek, polecam ją zrobić w ten sam dzień, gdyż podchodzi sokiem z buraka :), wówczas jest również pyszna, ale efekt wizualny może wam się nie spodobać ;).
Składniki :
30 dag solonych filetów śledziowych
1 cebula
2 marchewki
2 ziemniaki
2 małe buraki
3 jajka ugotowane na twardo
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz
Sos :
2 łyżki majonezu
2 łyżki śmietany
1 łyżeczka kremowej musztardy
Opis wykonania :
1. Filety moczymy 2 - 3 godziny w dużej ilości zimnej wody. Buraki myjemy i gotujemy do miękkości, studzimy, obieramy i trzemy na grubych oczkach.
2. Marchewki i ziemniaki gotujemy do miękkości i obieramy.
3. Śledzie osuszamy, kroimy w paski następnie skrapiamy sokiem z cytryny i oprószamy pieprzem. Odstawiamy na 30 minut.
4. Cebulę drobno siekamy, lekko solimy. Majonez mieszamy ze śmietana i musztardą.
5. W szklanej misce układamy warstwami starte na grubych oczkach ziemniaki, oprószamy je solą i pieprzem. Układamy pokrojone śledzie, cebulę. Polewamy sosem. Na wierzch układamy starte buraki i marchewkę oraz drobno starte jajka. Wszystko posypujemy natką pietruszki i schładzamy przed podaniem około 1 godzinę.
Justyna L.
Zwariowana żona i mama, kochająca swoje pasje. Mająca 1000 pomysłów na minutę. Lubię podróżować i odkrywać nowe smaki, w kuchni nigdy się nie nudzę i dobrze się bawię eksperymentując. Od niedawna fanatyczka fotografii kulinarnej i nie tylko.
Podobne Przepisy
Źródło:http://gotowanieipieczenieiloveit.blogspot.com/2013/12/sledzie-pod-pierzynka.html