Wykonanie
Coś dla wielbicieli
śledziowych sałatek, polecam ją zrobić w ten sam dzień, gdyż podchodzi
sokiem z
buraka :), wówczas jest również pyszna, ale efekt wizualny może wam się nie spodobać ;).
Składniki :30 dag solonych
filetów śledziowych1
cebula2
marchewki2
ziemniaki2 małe
buraki3
jajka ugotowane na twardo2 łyżki
soku z cytryny2 łyżki posiekanej
natki pietruszkisól,
pieprzSos :2 łyżki
majonezu2 łyżki
śmietany1 łyżeczka kremowej
musztardyOpis wykonania :1. Filety moczymy 2 - 3 godziny w dużej ilości zimnej
wody.
Buraki myjemy i gotujemy do miękkości, studzimy, obieramy i trzemy na grubych oczkach.2.
Marchewki i
ziemniaki gotujemy do miękkości i obieramy.3.
Śledzie osuszamy, kroimy w paski następnie skrapiamy
sokiem z cytryny i oprószamy
pieprzem. Odstawiamy na 30 minut.4.
Cebulę drobno siekamy, lekko solimy.
Majonez mieszamy ze
śmietana i
musztardą.5. W szklanej misce układamy warstwami starte na grubych oczkach
ziemniaki, oprószamy je
solą i
pieprzem. Układamy pokrojone
śledzie,
cebulę. Polewamy sosem. Na wierzch układamy starte
buraki i
marchewkę oraz drobno starte
jajka. Wszystko posypujemy
natką pietruszki i schładzamy przed podaniem około 1 godzinę.
Justyna L.Zwariowana żona i mama, kochająca swoje pasje. Mająca 1000 pomysłów na minutę. Lubię podróżować i odkrywać nowe smaki, w kuchni nigdy się nie nudzę i dobrze się bawię eksperymentując. Od niedawna fanatyczka fotografii kulinarnej i nie tylko.Podobne Przepisy