ßßß Cookit - przepis na Naleśniki amarantusowo-ryżowe z jabłkami

Naleśniki amarantusowo-ryżowe z jabłkami

nazwa

Wykonanie

Tak jak obiecałam Sylwii ;) postanowiłam wykonać coś na organizowaną przez nią akcje Bezglutenowo z mąką ryżową . Zacznijmy może od tego, że ten dział jest mi zupełnie obcy tak więc postanowiłam trochę poczytać i się dokształcić. Zamówiłam sobie książkę z bezglutenowymi przepisami - jestem maniakiem kupowania książek i mimo iż jest wiele przepisów w internecie lubię korzystać z książki ;). Wracając do tematu zakupiłam odpowiednie mąki i oto pierwszy wyrób. Powiem tak naleśniki są bardzo smaczne, smak ciasta różni się od tych tradycyjnych, ale bardzo mi zasmakowały i moim bliskim również.
Składniki :
1/3 szklanki mąki amarantusowej
1/3 szklanki mąki ryżowej
200 ml wody
2 jajka
2 łyżki oleju
szczypta soli
olej do smażenia
Nadzienie:
4 jabłka
1/2 szklanki brązowego cukru
1 -2 łyżeczki cynamonu
1 łyżka rodzynek
Opis wykonania :
1.Jajka mieszamy z wodą i solą, dodajemy obie mąki i mieszamy. Na koniec dodajemy olej, jeżeli ciasto jest zbyt gęste rozrzedzamy je wodą. Powinno mieć gęstość jogurtu. Smażymy na niewielkiej ilości oleju.
2. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w średnią kostkę, wrzucamy na rozgrzana głęboką patelnię dodajemy cukier i cynamon lekko podlewamy woda i dusimy około 5 minut.
Wykładamy na usmażone naleśniki i zwijamy.
źródło: Amarantus smacznie i zdrowo
Justyna L.
Zwariowana żona i mama, kochająca swoje pasje. Mająca 1000 pomysłów na minutę. Lubię podróżować i odkrywać nowe smaki, w kuchni nigdy się nie nudzę i dobrze się bawię eksperymentując. Od niedawna fanatyczka fotografii kulinarnej i nie tylko.
Podobne Przepisy
Źródło:http://gotowanieipieczenieiloveit.blogspot.com/2014/03/nalesniki-amarantusowe-z-jabkami.html