Wykonanie
Postanowiłam zrobić nowe zdjęcia i trochę odświeżyć spojrzenie na tą pyszną
nalewkę. Sądzę, że zmiana będzie zauważalna minął rok i jestem z siebie dumna, a fotografia powoli zaczyna być moim hobby :D.Korzystając z sezonu na
truskawki oraz spadających cen postanowiłam uzupełnić zapasy
nalewki truskawkowej jest naprawdę świetna i pyszna wypróbujcie ten przepis jeden z najlepszych jakie próbowałam :). Każdy kto spróbował poprosił o przepis ;).
Składniki :2 kg
truskawek1 kg
cukruskórka starta z 1
cytryny8
goździkówlaska
cynamonu3 ziarenka
kardamonu0,5 L
spirytusuOpis wykonania :1.
Truskawki myjemy i pozbawiamy szypułek, umieszczamy w dużym słoju i zasypujemy
cukrem odstawiamy na 1-2 dni mieszając kilka
razy dziennie (w upały należy uważać gdyż
truskawki mogą fermentować, dlatego gdy tylko puszczą troszkę
soków zalewam
spirytusem).
2.Po tym czasie dodajemy pozostałe składniki,
nalewkę odstawiamy na ok. 4 tygodnie lub do całkowitego rozpuszczenia się
cukru.
Nalewkę trzeba co jakiś czas zamieszać, by resztka
cukru się rozpuściła. Później
nalewkę przelewamy przez gazę lub filtr do
kawy :) i zamykamy szczelnie w butelkach. Jeżeli
nalewka będzie dla was zbyt mocna możecie ją rozcieńczyć
woda źródlaną.
Stare zdjęcie :)Nowe zdjęcia widać różnicę ;) ?
Justyna L.Zwariowana żona i mama, kochająca swoje pasje. Mająca 1000 pomysłów na minutę. Lubię podróżować i odkrywać nowe smaki, w kuchni nigdy się nie nudzę i dobrze się bawię eksperymentując. Od niedawna fanatyczka fotografii kulinarnej i nie tylko.Podobne Przepisy