Wykonanie
Tym razem
nalewka głogowa z dodatkiem
cynamonu i
goździków. Przypomnę, że ma właściwości lecznicze.
Potrzebne składniki:2 kilogramy głogu,garść
rodzynek,litr
spirytusu,litr
wody,1
cytryna,kilogram
cukru,6-10
goździków,łyżeczka cynamonu/pół laski
cynamonuSposób wykonania:Głóg myjemy po przymrozkach, wsypujemy do słoika, dodajemy garść
rodzynek.Mieszamy litr
wody przegotowanej z litrem
spirytusu.Zostawiamy na 4-6 tygodni, co jakiś czas mieszając.Po tym czasie gotujemy szklankę
wody z
goździkami, skórką i
sokiem z cytryny,
cynamonem,
cukrem.Płyn zlewamy, głóg wyrzucamy i łączymy razem. Dodajemy kilogram
cukru.Zostawiamy do przefiltrowania na 3 dni.
Potem rozlewamy do butelek.Odstawiamy do ciemnego pomieszczenia na 3-6 miesięcy.Smacznego !