ßßß Cookit - przepis na Orzechówka

Orzechówka

nazwa

Wykonanie

Pierwszy raz zrobiłam ją w tamtym roku zalewając orzechy spirytusem i cukrem. Hm... wypić się dało w końcu to ma leczyć niestrawności a nie pielęgnować moje kubki smakowe :) W tym roku korzystałam z przepisu Małgorzaty Caprari "Nalewki, wina, likiery". Przepis dostosowałam trochę do swoich potrzeb i ciekawości smaku.
Składniki:
20 orzechów włoskich zebranych pomiędzy 15 lipca a 15 sierpnia
1 szk. wody
1,5 szk. cukru
0,5 l spirytusu
1 łyżeczka cynamonu
otarta skórka z 1 cytryny
3 goździki
szczypta tartej gałki muszkatałowej
Gotujemy wodę, dodajemy cukier i mieszamy aż się rozpuści, gotujemy na maleńkim ogniu 1 minutę i odstawiamy do przestudzenia. Orzechy nakłuwamy wykałaczką, można kilka przekroić. Wkładamy je do słoja, dodajemy skórkę z cytryny, gałkę muszkatołową, cynamon, goździki. Zalewamy syropem i spirytusem, zakręcamy i odstawiamy na słoneczny parapet, na 2 miesiące. Po tym czasie nalewkę należy przefiltrować i zlać do butelek.
Jak smakuje przekonam się za 2 miesiące ;)
Degustacja: wypadła świetnie Orzechówka ma fajny posmak cytryny i goździków. Najważniejsze, że leczy ;) Polecam bardzo, bardzo!
Źródło:http://kuchniamagorzata.blogspot.com/2013/07/orzechowka.html