Wykonanie
            Drobnymi kroczkami zbliża się jesień, więc sezon 
jabłkowy rozkwita w pełni. Najlepsze, najsmaczniejsze 
jabłka można znaleźć właśnie teraz.Prażone 
jabłka są idealne do deserów: szarlotki, naleśników, 
ryżu, itp.

/Roasted apples with raisins(scroll down to see a recipe in English)Składniki:2 kg obranych 
jabłek400 g 
cukrusok z 1 
cytryny2 laski 
cynamonu8 całych 
goździków100 g 
rodzynekPrzygotowanie:
Owoce pokroić w kostkę. Dodać 200g 
cukru i 
sok z cytryny, wymieszać i odstawić na 2-3 godziny. Następnie odcedzić 
jabłka od soku, który się zgromadził.Przelać sok do garnka, dodać resztę 
cukru, 
goździki i 
cynamon i gotować przez 10-15 minut, aż 
syrop lekko zgęstnieje. Dodać 
jabłka i gotować na wolnym ogniu przez 30-40 minut, do momentu, aż 
jabłka staną się miękkie i szkliste. Pod koniec wmieszać 
rodzynki. Gorące 
owoce przełożyć do czystych słoików. Pasteryzować 10-15 minut dowolną metodą.

Ingredients:2 kg of peeled apples400 g of sugarjuice of 1 lemon2 cinnamon sticks8 cloves100 g raisinsPreparation:Cut fruit into cubes. Add 200g of sugar and lemon juice, mix and let stand for 2-3 hours. Then drain the apples from juice that has been gathered. 
Pour the juice into the pot, add the remaining sugar, cloves and cinnamon and cook for 10-15 minutes until the 
syrup thickens slightly. Add the apples and simmer for 30-40 minutes, until apples are tender and glazed. At the end, add the raisins. Hot fruit to put into clean jars. Pasteurize 10-15 minutes by any method.
