Wykonanie
            
Zawsze robiłam kompot z samych 
jabłek albo z dodatkiem 
kisielku, ale tym razem podpatrzyłam Smaczną Pyzę i zrobiłam tak jak ona, no może z jednym wyjątkiem..Dałam same 
jabłka i nie przecedzałam [ mąż lubi 
jabłka w kompocie].Przepis cytuję oczywiście za Pyzą [kobietą z pomysłami kulinarnymi, których tylko pozazdrościć].obierki z ok. 1 , 5 - 2 kg 
jabłek1 
jabłko o czerwonej skórce1 
cytryna1/2 szkl. 
cukru (można dodać więcej albo mniej jeśli ktoś chce)6-8 
goździków1 kawałek kory 
cynamonu ok.5 cmObierki wrzuciłam do garnka, dodałam 1 duże 
jabłko o czerwonej skórce, pokrojone w całości na cienkie plasterki. Dodałam też 
goździki i 
cynamon. Całość zalałam ok. 2,5l 
wody i postawiłam garnek na małym ogniu. Gotowałam ok. 1 godziny. Następnie dodałam 0,5 szkl. 
cukru, kawałki 
skórki cytrynowej (
cytryna wcześniej dokładnie wyszorowana i sparzona, skórka tylko żółta, wierzchnia część) i gotowałam jeszcze 30 min., odstawiłam kompot do wystudzenia. Kiedy ostygł dolałam sok wyciśnięty z 
cytryny i przecedziłam całość a następnie schłodziłam w lodówce. Jeśli ktoś lubi słodsze 
napoje można dodać więcej 
cukru.Przepis dodaje do akcji 
Owocowe szaleństwo i Sezon na 
jabłka 2.