Wykonanie
            Jabłka...
jabłka...
jabłka... tata przywiózł mi ostatnio cały ogromny karton dojrzałych 
jabłek - będzie tego jakieś 20 kilo!W związku z powyższym muszę je jakoś przetworzyć :) Na pierwszy ogień idzie aromatyczny mus/dżem 
jabłkowy idealny do deserów oraz szarlotki :)SKŁADNIKI:(na 6 około pół litrowych słoików)5 kilo dojrzałych kruchych 
jabłek3 szklanki 
wody1 szklanka 
cukru (ok. 200g)łyżeczka 
cynamonuok 25 całych 
goździków1/2 
cytrynyPrzygotowanie musu jest dziecinnie proste i mało absorbujące zatem zaczynamy :)
Jabłka myjemy, obieramy, usuwamy środek i kroimy w kawałki (mogą być ćwiartki). Wkładamy do garnka, dodajemy 
wodę i stawiamy na 
maleńki ogień.
Owoce prażymy co jakiś czas mieszając przez około 2 godziny. Po tym czasie gdy większość (lub wszystkie) 
jabłek rozpadnie się na "papkę" dodajemy 
cukier (UWAGA: jeśli 
jabłkowa "papka" wyszła bardzo słodka 
cukru dodajemy mniej), 
goździki i 
cynamon. Na końcu doprawiamy 
sokiem z cytryny wedle uznania.Doprawiony 
dżem pozostawiamy na wolnym ogniu na kolejna godzinę. Po tym czasie przekładamy do słoików i pasteryzujemy około 30 minut.Łatwo, szybko, i smacznie :)Słoiczki z 
musem jabłkowym przydadzą nam się w zimne zimowe dni do szarlotki, naleśników lub innych deserów :)SMACZNEGO!