ßßß Cookit - przepis na Konfitura z aronii

Konfitura z aronii

nazwa

Wykonanie

Z pewnością dla niektórych z Was ten przepis pojawia się tu zbyt późno, jednak jeśli jeszcze gdzieś uda Wam się ją znaleźć (np u miłej starszej Pani na ryneczku :)) to koniecznie zróbcie dla siebie i bliskich taką konfiturę. Aronia bardzo dobrze sprawdzi się w walce z infekcjami, a w chłodne wieczory świetnie nas rozgrzeje. Należy jedynie pamiętać, żeby w czasie jej przyrządzania sprawdzić czy jest dla nas wystarczająco słodka. UWAGA - nie da się pozbyć całkowicie kwaśnego posmaku. To właśnie jest jej urokiem i nadaje jej specyficzny smak po przesmażeniu :)
Składniki:
1kg aronii
400g cukru
1,5 łyżeczki cynamonu
6 goździków
sok wyciśnięty z 1 cytryny
Przygotowanie:
Aronię dokładnie myjemy i wrzucamy do garnka. Wlewamy około szklanki wody i dusimy owoce przez 40 minut. Po tym czasie oddzielamy powstały sok od owoców- odstawiamy je do wystudzenia. Następnie gotujemy sok, aż do uzyskania pożądanej przez nas konsystencji. Po około 30 minutach do soku dodajemy owoce, sok wyciśnięty z jednej cytryny, cukier, cynamon oraz goździki- wszystko przykrywamy i dusimy przez godzinę. Należy pamiętać o mieszaniu konfitury, żeby się nie przypaliła! (Jeśli stwierdzicie, że potrzebujecie więcej cukru, to możecie go dodać do konfitury bezpośrednio przed jej wekowaniem)
Gorącą konfiturę przekładamy do słoiczków (ew. dodajemy plasterek cytryny) i wekujemy. Gotową odstawiamy na parę dni. W duecie z czarną lub zieloną herbatą jest niezastąpiona!
Udanego wekowania :)
Źródło:http://kamciss-zyciezesmakiem.blogspot.com/2015/10/konfitura-z-aronii.html