Wykonanie
            
Z pewnością dla niektórych z Was ten przepis pojawia się tu zbyt późno, jednak jeśli jeszcze gdzieś uda Wam się ją znaleźć (np u miłej starszej Pani na ryneczku :)) to koniecznie zróbcie dla siebie i 
bliskich taką 
konfiturę. Aronia bardzo dobrze sprawdzi się w walce z infekcjami, a w chłodne wieczory świetnie nas rozgrzeje. Należy jedynie pamiętać, żeby w czasie jej przyrządzania sprawdzić czy jest dla nas wystarczająco słodka. UWAGA - nie da się pozbyć całkowicie kwaśnego posmaku. To właśnie jest jej urokiem i nadaje jej specyficzny smak po przesmażeniu :)Składniki:1kg aronii400g 
cukru1,5 łyżeczki 
cynamonu6 
goździkówsok wyciśnięty z 1 
cytrynyPrzygotowanie:Aronię dokładnie myjemy i wrzucamy do garnka. Wlewamy około szklanki 
wody i dusimy 
owoce przez 40 minut. Po tym czasie oddzielamy powstały sok od 
owoców- odstawiamy je do wystudzenia. Następnie gotujemy sok, aż do uzyskania pożądanej przez nas konsystencji. Po około 30 minutach do soku dodajemy 
owoce, sok wyciśnięty z jednej 
cytryny, 
cukier, 
cynamon oraz 
goździki- wszystko przykrywamy i dusimy przez godzinę. Należy pamiętać o mieszaniu 
konfitury, żeby się nie przypaliła! (Jeśli stwierdzicie, że potrzebujecie więcej 
cukru, to możecie go dodać do 
konfitury bezpośrednio przed jej wekowaniem)Gorącą 
konfiturę przekładamy do słoiczków (ew. dodajemy plasterek 
cytryny) i wekujemy. Gotową odstawiamy na parę dni. W duecie z czarną lub zieloną 
herbatą jest niezastąpiona!Udanego wekowania :)

