Wykonanie
Oj pyszniutka jest... pyszniutka.... Zdecydowanie bardziej cytrynowa od publikowanej wcześniej
nalewki truskawkowej . Wg przepisu z książeczki " Najlepsze sprawdzone
nalewki - praca zbiorowa" Właśnie ją zlałam do buteleczek i cieszę się jej smakiem:) Wam też polecam :)Składniki:1 kg dojrzałych
truskawek250g
cukru1/2 l
spirytusu (70%)2
cytrynyDojrzałe
truskawki opłukać i odszypułkować.Włożyć do słoja i zasypać
cukrem. Odstawić na 2 godz. aby puściły sok. Następnie zalać
spirytusem, potrząsnąć do wymieszania i zakręcić
słój. Odstawić w zimne i ciemne miejsce na 2 miesiące.Po dwóch miesiącach odcedzić.
Cytryny wyszorować szczoteczką i sparzyć wrzątkiem. Z jednego
owocu ściąć cieniuteńko skórkę (bez albedo czyli bez tej białej gorzkiej skórki). Z obydwu
cytryn wycisnąć sok. Skórki i sok dodać do
nalewki. Wymieszać i zlać do butelek. Zakorkowć i odstawić do sklarowania w ciemne i chłodne miejsce na 6 miesięcy.