Wykonanie
Już niebawem rozpocznie się sezon na
przetwory i
nalewki. Na placach i targach, będzie zatrzęsienie świeżych dorodnych
owoców i warzyw, a w głowie mnóstwo pomysłów, jak ich smak i aromat zamknąć w szklanej butelce lub słoiku. Już późnym latem, będziecie mogli delektować się pysznym słodziutkim
likierem truskawkowym, ale jeśli będziecie cierpliwi to gdy nastanie jesienna szaruga, plucha, Wyjmiecie z domowego barku buteleczkę z zamkniętym latem i umilicie sobie długie wieczory ;-)1,2 kg odszypułkowanych
truskawek1 kg
cukruskórka otarta z
cytryny0,75 l
wódki(ew 0,5 l
wódki i 250l
spirytusu)
Truskawki płuczemy w wysokim słoju zasypujemy
cukrem , dodajemy
skórkę z cytryny. Wieczko owijamy szczelnie papierem, i odstawiamy na nasłonecznione okno na ok 3 dni. Po tym czasie
truskawki puszczą sok, a
cukier powinien się rozpuścić. Jeśli na dnie pozostał jeszcze
cukier, delikatnie wstrząsamy słoikiem i odstawiamy jeszcze na 1-2 dni. Po tym czasie ,dolewamy
alkohol, delikatnie mieszając i odstawiamy
słój w ciemne miejsce na ok 3 miesiące. Po tym czasie zlewamy do butelek ( najlepiej użyć do tego celu papierowego filtra do
kawy).