Wykonanie
Jeśli lubicie domowe
nalewki musicie przygotować
truskawkową z różą. Jest słodziutka, lekko kwaskowa z wyraźnym kwiatowym aromatem.Tradycyjnie im dłużej leżakuje, tym jest smaczniejsza ;)
Składniki:500g
truskawek150g
cukru3g kwasku
cytrynowego100ml
spirytusu150ml
wódkiSposób przygotowania:
Truskawki myjemy i odszypułkowujemy. Układamy w wyparzonym słoju.
Płatki róży zalewamy ½ szklanki
wody, dodajemy
cukier i kwasek
cytrynowy. Gotujemy na bardzo małym ogniu przez 15 minut. Studzimy.
Syrop z
płatkami róży dolewamy do
truskawek.
Wódkę mieszamy ze
spirytusem. Zalewamy
owoce. Jeśli nie są całkowicie przykryte (zależy to od szerokości słoja) dolewamy
wódki. Całość wstrząsami do wymieszania składników.Pozostawiamy na minimum 2 miesiące.