Wykonanie
Ciąg dalszy słoiczkowych
przetworów oczywiście z
truskawek. Tym razem dodałam
wiórki kokosowe,
imbir,
kardamon i
cynamon.
Dżem wyszedł pyszny, aromatyczny. Będzie dużo zapasów na zimę, takiego
dżemu nie kupicie w sklepach. Już wyobrażam sobie pyszne
ciastko lub
ciasteczka z dodatkiem tego
dżemu :-).Zapraszam do wypróbowania :-)Składniki:- 2 kg
truskawek- 1 kg
cukru- skórka i sok z 1
cytryny- 6 łyżek wiórek
kokosowych Skworcu- łyżeczka
cynamonu- pół łyżeczki
kardamonu- pół łyżeczki mielonego
imbiruWykonanie:
Truskawki myjemy i usuwamy szypułki. Do dużego garnka wrzucamy
truskawki pokrojone na kawałki, zasypujemy połową
cukru i dodajemy skórkę i
sok z cytryny. Pamiętajmy, aby
cytrynę sparzyć wrzątkiem.Wstawiamy na niewielki gaz i gotujemy mieszając od czasu do czasu.Po jakiejś godzinie gotowania dodajemy
przyprawy,
kokos i resztę
cukru. Gotujemy tak długo, aż dżemik będzie odpowiednio gęsty. Ja zawsze sprawdzam rozlewając łyżeczkę
dżemu na talerzyku i czekam, aż wystygnie.Gotowy
dżem przekładamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy i odstawiamy do góry dnem na chwilkę. Opisujemy i chowamy do spiżarni.Smacznego :-)