Wykonanie
Truskawki kocham, mogłabym je jeść kilogramami mają więcej witaminy C niż
cytryna, wapń, fosfor oraz dużą zawartość żelaza. Oczywiście są mało kaloryczne i uwielbiane przez moje córeczki. Dlatego robię
dżemy truskawkowe bo wiem, że je chętnie zjedzą.Składniki:2,5 kg opłukanych i obranych z szypułek
truskawek2 cm kawałek świeżego
imbiru - obrany, starty na tarce bądź pokrojony w drobną kosteczkę10 g kwasku
cytrynowego1 kg
cukru2 opakowania środka żelującego 2:1 (np. Gellwe Konfiturex 80 g)Wszystkie
truskawki miksuję blenderem, dodaję do nich kwasek i środek żelujący. Doprowadzam do wrzenia dodaję
imbir, gotuję delikatnie 5 minut a następnie dodaję
cukier. Mieszamy aż
cukier się rozpuści, gotujemy minutkę. Można gorące wlewać do słoiczków, zakręcić i obrócić do góry dnem. Przykryć ściereczką, odstawić na 15 min. Osobiście przestudzam odrobinę, wlewam do słoiczków i pasteryzuję 10 min. Chyba jestem tradycjonalistką ;)
Dżem jest rewelacyjny, nie wyczuwa się
imbiru, którego jest niewiele a mimo to podkreśla smak
truskawki, sprawia, że jest bardziej wyrazisty. Polecam!