ßßß Cookit - przepis na Dżem truskawkowy z dodatkiem imbiru

Dżem truskawkowy z dodatkiem imbiru

nazwa

Wykonanie

Truskawki kocham, mogłabym je jeść kilogramami mają więcej witaminy C niż cytryna, wapń, fosfor oraz dużą zawartość żelaza. Oczywiście są mało kaloryczne i uwielbiane przez moje córeczki. Dlatego robię dżemy truskawkowe bo wiem, że je chętnie zjedzą.
Składniki:
2,5 kg opłukanych i obranych z szypułek truskawek
2 cm kawałek świeżego imbiru - obrany, starty na tarce bądź pokrojony w drobną kosteczkę
10 g kwasku cytrynowego
1 kg cukru
2 opakowania środka żelującego 2:1 (np. Gellwe Konfiturex 80 g)
Wszystkie truskawki miksuję blenderem, dodaję do nich kwasek i środek żelujący. Doprowadzam do wrzenia dodaję imbir, gotuję delikatnie 5 minut a następnie dodaję cukier. Mieszamy aż cukier się rozpuści, gotujemy minutkę. Można gorące wlewać do słoiczków, zakręcić i obrócić do góry dnem. Przykryć ściereczką, odstawić na 15 min. Osobiście przestudzam odrobinę, wlewam do słoiczków i pasteryzuję 10 min. Chyba jestem tradycjonalistką ;)
Dżem jest rewelacyjny, nie wyczuwa się imbiru, którego jest niewiele a mimo to podkreśla smak truskawki, sprawia, że jest bardziej wyrazisty. Polecam!
Źródło:http://kuchniamagorzata.blogspot.com/2013/06/dzem-truskawkowy-z-dodatkiem-imbiru.html