Wykonanie
Powolutku ceny
truskawek spadają, a ja już zaczynam marzyć o
truskawkowym przetwórstwie domowym. W zeszłym roku przetestowałam przepis na
konfiturę truskawkową z nutą
cynamonu i
imbiru. Zasmakuje wszystkim miłośnikom korzennych smaków.
Składniki:3 kg
truskawek1,5 kg
cukru1,5 łyżki
cynamonu3/4 łyżki
imbiru1 łyżka
masłaSposób przygotowania:Oczyszczone
truskawki zasyp
cukrem. Gdy puszczą sok zagotuj je na małym ogniu. Dodaj łyżkę
masła - unikniesz piany. Gotuj, mieszając, aż do uzyskania pożądanej gęstości. W moim przypadku trwało to blisko 4 godziny - rozłożyłam czas na 4 kolejne dni po 1 godzinie :)Dodaj
imbir i
cynamon. Wymieszaj i gotuj jeszcze 2 minuty. Gorącą
konfiturę przełóż do przygotowanych wcześniej słoików. Zakręć i odwróć słoiki do góry dnem. Pozostaw do ostygnięcia.