ßßß Cookit - przepis na Mazowiecka grochówka

Mazowiecka grochówka

nazwa

Wykonanie

Pogoda nas nie rozpieszcza i temperatura też daje wiele do życzenia. Na rozgrzanie pyszna grochówka, prosta i szybka i oczywiście bardzo smaczna ;).
Składniki :
1 i 1/2 szklanki łuskanego grochu
15 dag wędzonego żeberka z dużą ilością mięsa lub chudego boczku
20 dag wędzonej kiełbasy
2 marchewki
1 pietruszka
1/2 selera korzeniowego
1 cebula
50 dag ziemniaków
2 ząbki czosnku
1 listek laurowy
2 ziarenka ziela angielskiego
suszony majeranek
sól
pieprz
Opis wykonania :
Groch płuczemy i moczymy przez godzinę. Marchewkę, seler i pietruszkę obieramy, przekładamy do dużego garnka, dodajemy namoczony groch i zalewamy 6 szklankami wody. Dodajemy sól, pieprz listek i ziele angielskie oraz żeberko w kawałku. Wszystko gotujemy pod przykryciem na małym ogniu około 45 minut.
Doprawiamy w razie potrzeby, smak musi być wyrazisty by nie przyćmiło go dodanie ziemniaków. Ziemniaki kroimy w drobną kostkę dodajemy do zupy i gotujemy, aż do miękkości. Wyciągamy warzywa i żeberko( ja warzywa ścieram na tarce i dodaje do zupy). Żeberko kroimy na małe kawałki, przekładamy na patelnię dodajemy drobno pokrojoną cebule i kiełbasę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko podsmażamy i dodajemy do zupy. Dodajemy suszony majeranek , próbujemy w razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem. Zagotowujemy i podajemy.
Justyna L.
Zwariowana żona i mama, kochająca swoje pasje. Mająca 1000 pomysłów na minutę. Lubię podróżować i odkrywać nowe smaki, w kuchni nigdy się nie nudzę i dobrze się bawię eksperymentując. Od niedawna fanatyczka fotografii kulinarnej i nie tylko.
Podobne Przepisy
Źródło:http://gotowanieipieczenieiloveit.blogspot.com/2014/06/mazowiecka-grochowka.html