Wykonanie
Pogoda nas nie rozpieszcza i temperatura też
daje wiele do życzenia. Na rozgrzanie pyszna grochówka, prosta i szybka i oczywiście bardzo smaczna ;).
Składniki :1 i 1/2 szklanki łuskanego
grochu15 dag wędzonego
żeberka z dużą ilością
mięsa lub
chudego boczku20 dag
wędzonej kiełbasy2
marchewki1
pietruszka1/2
selera korzeniowego1
cebula50 dag
ziemniaków2 ząbki
czosnku1
listek laurowy2 ziarenka
ziela angielskiegosuszony
majeraneksólpieprzOpis wykonania :
Groch płuczemy i moczymy przez godzinę.
Marchewkę,
seler i
pietruszkę obieramy, przekładamy do dużego garnka, dodajemy namoczony
groch i zalewamy 6 szklankami
wody. Dodajemy
sól,
pieprz listek i
ziele angielskie oraz
żeberko w kawałku. Wszystko gotujemy pod przykryciem na małym ogniu około 45 minut.Doprawiamy w razie potrzeby, smak musi być wyrazisty by nie przyćmiło go dodanie
ziemniaków.
Ziemniaki kroimy w drobną kostkę dodajemy do zupy i gotujemy, aż do miękkości. Wyciągamy warzywa i
żeberko( ja warzywa ścieram na tarce i dodaje do zupy).
Żeberko kroimy na małe kawałki, przekładamy na patelnię dodajemy drobno pokrojoną
cebule i
kiełbasę oraz przeciśnięty przez praskę
czosnek. Wszystko podsmażamy i dodajemy do zupy. Dodajemy suszony
majeranek , próbujemy w razie potrzeby doprawiamy
solą i
pieprzem. Zagotowujemy i podajemy.
Justyna L.Zwariowana żona i mama, kochająca swoje pasje. Mająca 1000 pomysłów na minutę. Lubię podróżować i odkrywać nowe smaki, w kuchni nigdy się nie nudzę i dobrze się bawię eksperymentując. Od niedawna fanatyczka fotografii kulinarnej i nie tylko.Podobne Przepisy