ßßß Cookit - przepis na Grochówka na kościach wędzonych

Grochówka na kościach wędzonych

nazwa

Wykonanie

Chyba większość z nas ma ogromny sentyment do grochówki:-) Wojskowa sprzedawana z garkuchni na każdym festynie syciła na wiele godzin.
U mnie w domu najczęściej jest podawana w okresie zimowym, żeby rozgrzewać...Celem przypomnienia kolejna jej odsłona.
Tym razem przygotowałam ją na kościach wędzonych. Poczciwa, niezapomniana i jedna z najsmaczniejszych zup:-) Ktoś się skusi?
Składniki:
1 pęczek włoszczyzny,
kilka kości wędzonych,
400 g łuskanych połówek grochu ( u mnie firmy Kupiec),
1 cebula,
2 ząbki czosnku,
5 sztuk kiełbasy wędzonej,
4-5 sztuk ziemniaków,
liść laurowy, majeranek, ziele angielskie, pieprz, sól.
Przygotowanie : Ugotować wywar z włoszczyzny i kości wędzonych. Po zebraniu szumowin dodać opłukane połówki grochu, listki laurowe i ziele angielskie. Kiełbasę pokroić w kostkę. Przesmażyć, dodać cebulę. Przyrumienione składniki wrzucić do garnka z zupą. Na sam koniec dorzucić pokrojone ziemniaki. Dodać przyprawy i czosnek. Gotować do miękkości warzyw. Podawać z pieczywem.
Wielkanoc coraz bliżej;-) Zobaczcie na Westwing Home & Living już już są dodatki świąteczne . Zapraszam serdecznie!
Źródło:http://zaciszekuchenne.blogspot.com/2015/02/grochowka-na-kosciach-wedzonych.html