Wykonanie
Chyba większość z nas ma ogromny sentyment do grochówki:-) Wojskowa sprzedawana z garkuchni na każdym festynie syciła na wiele godzin.U mnie w domu najczęściej jest podawana w okresie zimowym, żeby rozgrzewać...Celem przypomnienia kolejna jej odsłona.Tym razem przygotowałam ją na kościach wędzonych. Poczciwa, niezapomniana i jedna z najsmaczniejszych zup:-) Ktoś się skusi?
Składniki:1 pęczek
włoszczyzny,kilka kości wędzonych,400 g łuskanych połówek
grochu ( u mnie firmy Kupiec),1
cebula,2 ząbki
czosnku,5 sztuk
kiełbasy wędzonej,4-5 sztuk
ziemniaków,
liść laurowy,
majeranek,
ziele angielskie,
pieprz,
sól.Przygotowanie : Ugotować
wywar z
włoszczyzny i kości wędzonych. Po zebraniu szumowin dodać opłukane połówki
grochu,
listki laurowe i
ziele angielskie.
Kiełbasę pokroić w kostkę. Przesmażyć, dodać
cebulę. Przyrumienione składniki wrzucić do garnka z zupą. Na sam koniec dorzucić pokrojone
ziemniaki. Dodać
przyprawy i
czosnek. Gotować do miękkości warzyw. Podawać z
pieczywem.
Wielkanoc coraz bliżej;-) Zobaczcie na Westwing
Home & Living już już są dodatki świąteczne . Zapraszam serdecznie!