Wykonanie
Sos pomidorowyPyszny, szybki i uniwersalny. Można wzbogacić go na wiele sposobów: dodając
pieczarki,
seler naciowy,
mielone mięso, czy pokrojona
wędlinę. Odpowiedni do wszelkich
mięs, niektórych dań warzywnych czy
makaronu.
Składniki:
cebula1 szklanka
przecieru pomidorowego u mnie słoiczek 200 g3 łyżki
masła1 szklanka gęstej
śmietany u mnie 18 %łyżka
mąki pszennejsólpieprzcukierposiekana
natka pietruszkiOpis wykonania:W garnku rozpuszczamy
masło, wrzucamy drobno pokrojona w kostkę
cebulę, chwilkę podsmażamy by się zeszkliła. Dodajemy koncentrat i dolewamy szklankę
wody. Mieszamy dodajemy łyżeczkę płaską
soli, 1/3 łyżeczki
pieprzu i 3 łyżeczki
cukru. Oczywiście ilość przypraw możemy skorygować według naszych upodobań. Gotujemy, aż sos zacznie wrzeć.
Śmietanę rozrabiamy z
wodą i
mąką tak by powstała dosyć kremowa i niezbyt gęsta konsystencja. Dodajemy szczyptę
soli i wlewamy 1-2 chochelki gorącego sosu, dzięki temu
śmietana nam się nie zetnie w sosie i nie będziemy
mieli brzydkich grudek :). Całość przelewamy do sosu i mieszamy dokładnie. Chwilkę gotujemy, ewentualnie doprawiamy.
Justyna L.Zwariowana żona i mama, kochająca swoje pasje. Mająca 1000 pomysłów na minutę. Lubię podróżować i odkrywać nowe smaki, w kuchni nigdy się nie nudzę i dobrze się bawię eksperymentując. Od niedawna fanatyczka fotografii kulinarnej i nie tylko.Podobne Przepisy