Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor Czasopismo 'Ślub'
Fot. Krzysztof Duklas / AGCzas przygotowania: do 30 minutPoziom trudności: łatweRegion: kuchnia polskaIlość osób: powyżej 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (27 głosów)24 gotowe małe ptysie bez kremu (można zamówić w
cukierni)
masło do wysmarowania blachyNadzienie: 50 dag boczniaków2 posiekane
cebule10 dag
szynki lub ogonówki10 dag
startego sera goudałyżka
masłałyżeczka
mąki pszennej2 łyżki
śmietany 30-proc.
pieprzsólPtysie nadziewane boczniakami - sposób przygotowania: Oczyszczone boczniaki pokroić w cienkie paski.
Szynkę pokroić w kostkę.
Cebulę zeszklić na rozgrzanym
maśle, dodać
grzyby, szybko podsmażyć, przyprawić
pieprzem oraz
solą, oprószyć
mąką i wymieszać. Następnie połączyć z
szynką oraz
serem, podsmażyć i zdjąć z ognia. Wymieszać farsz ze
śmietaną. Ptysie przekroić w 2/3 wysokości, wypełnić nadzieniem, przykryć odciętymi czapeczkami i ułożyć w brytfannie wysmarowanej
masłem. Zapiekać 10 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C. Podawać gorące.Mój ty ptysiu!
ptysie będą ciemnozłote i chrupiące. Wyjmij i odstaw do ostudzenia. Przygotuj krem:
serek utrzyj z
chrzanem, dopraw
sokiem z cytryny i
pieprzem. Upieczone ptysie przekrój na pół, nałóż na każdą połówkę łyżeczkę
twarożku i kawałek
łososia. Podawaj natychmiast. Zobacz tez przepis na Ptysie nadziewane