ßßß Cookit - przepis na Drożdżówka ze śliwkami i serem

Drożdżówka ze śliwkami i serem

nazwa

Wykonanie

Wrócił wrzesień i powakacyjna dalsza edycja "Wypiekanie na śniadanie" tym razem piekliśmy i w sumie aż do niedzieli pieczemy drożdżówkę z serem i śliwkami - pyszności. Przepis prosty i każdemu z was się na pewno uda :). Link do przepisu:
http://100smakow.com.pl/ drozdzowka-ze-sliwkami/
Składniki : cytuje
Ciasto:
375 g mąki
8 g drożdży instant - 1 paczka
1 jajko i 1 żółtko
50 g cukru
100 g masła
150 ml ciepłego mleka
1 szczypta soli
Nadzienie:
1/2 kg śliwek lub moreli
150 g twarogu
* budyń waniliowy
2 łyżki śmietanki
3 łyżki cukru
2 łyżeczki pasty waniliowej
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy drożdże, jajka cukier, szczyptę soli i miękkie masło pokrojone na kawałki. Wlewamy mleko podgrzane do temperatury ciała (nie wrzące). Mieszamy łyżką, aż składniki się połączą, a następnie wyrabiamy ręką przez kilka minut. Odstawiamy na 1h do wyrośnięcia.
Twaróg, śmietanę, cukier i pastę waniliową mieszamy w miseczce na gładką pastę. ---* jeżeli ser jest mocno wilgotny radze dodać budyń waniliowy bez cukru. Śliwki pestkujemy i kroimy na połówki.
Wyrośnięte ciasto wyrabiamy przez kilka minut i rozciągamy na stolnicy posypanej mąką do prostokąta o wymiarach ok 40 x 30 cm. Kroimy ciasto wzdłuż na 3 pasy 40 x 10 cm. Wzdłuż długiego brzegu każdego pasa nakładamy twarożek i rolujemy, tak aby otrzymać wałek z ciasta nadziany twarożkiem.
Wałki ciasta układamy w formie do pieczenia formując „ślimaka”. Użyłem formy do pieczenia o średnicy 24 cm (typowa forma do biszkoptu z odpinanym rantem). Pomiędzy wałki ciasta wciskamy połówki śliwek. Smarujemy odrobiną mleka i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 45 min.---* moja uwaga radzę piec 60 minut.
Ciasto nie jest bardzo słodkie więc do podania posypujemy cukrem pudrem lub smarujemy konfiturą morelową.
Osoby które wspólnie wypiekały :
Dorota z Moje Małe Czarowanie
Joanna z Notatki kulinarne
Joanna z Różowa kuchnia
Paulina z Czarna oliwka
Magia w kuchni
Joanna z Grunt to przepis
Matka Wariatka
Agnieszka z Kuchnia co dnia
Urszula z Moja kuchnia
Kasia z Mia cucina
Jola z Smaki mojego domu
Lidia
Źródło:http://gotowanieipieczenieiloveit.blogspot.com/2015/09/drozdzowka-ze-sliwkami-i-serem.html