ßßß Cookit - przepis na Drożdżówka z twarogiem i śliwkami

Drożdżówka z twarogiem i śliwkami

nazwa

Wykonanie

Śliwki brylują w drożdżowym!
We wznowionej po wakacjach, kolejnej edycji Wypiekania na śniadanie tym razem mierzyliśmy się z przepisem na Drożdżówkę ze śliwkami zapożyczonym z bloga 100 smaków .
Naprawdę świetny pomysł na ciacho drożdżowe, niezbyt skomplikowane w przygotowaniu, ale z jakże przesmacznym efektem końcowym.
Ku pamięci zasady wspólnego Wypiekania :
- Pieczemy w weekend czyli od piątku do niedzieli (chyba, że komuś wybitnie nie pasuje to niech upiecze wcześniej, świat się z tego powodu nie skończy)
- Publikujemy do niedzieli wieczór
- Link do przepisu zamieszczamy w jednym przypiętym poście.
- Na swoim blogu razem z przepisem publikujemy też listę osób, które brały udział w Wypiekaniu
- Przepis można modyfikować, jeśli ktoś czuje taką potrzebę
- Postawmy sprawę jasno: nie chcesz przestrzegać tych kilku prostych zasad to nie bierz udziału w naszej zabawie!
Składniki na tortownicę o średnicy ok 25cm :
CIASTO:
375g mąki pszennej
2 płaskie łyżeczki drożdży instant (8g)
1 całe jajko + 1 żółtko
50g cukru
100g roztopionego masła
150ml ciepłego mleka
1 szczypta soli
NADZIENIE:
1/2kg śliwek węgierek
150g twarogu
2 łyżki śmietany 18% - gęstej
3 łyżki domowego cukru waniliowego
2 łyżeczki pasty waniliowej
Mąkę przesiać do dużej miski - przesianie mąki przez sito napowietrza ją i wspomaga wyrastanie ciasta. Dodać drożdże, jajko i żółtko, cukier oraz szczyptę soli.
W garnuszku rozpuścić masło z mlekiem na wolnym ogniu, następnie wystudzić do temperatury pokojowej i wlać do miski z ciastem.
Wyrabiać ciasto przez ok 10 minut, do dokładnego połączenia składników i uzyskania gładkiego oraz elastycznego ciasta - leniwiec kuchenny może tu użyć miksera z mieszadłami hakowymi (nie trzepakami).
Odstawić w misce przykrytej ściereczka kuchenną na ok. 1 godz. do wyrośnięcia - podwojenia objętości .
Twaróg, śmietanę, cukier i pastę waniliową wymieszać w oddzielnym naczyniu na gładką masę.
Śliwki umyć, wypestkować i pokroić na ćwiartki - w oryginalnym przepisie były połówki śliwek, ale ja zakupiłam węgierki-monstrum, stąd drobniejszy stan pokrojenia.
Wyrośnięte ciasto zbić w misce kilka razy pięścią i krótko zagnieść od brzegów do środka - a wszystko to w celu dokładnego odgazowania .
Uformować je na oprószonej mąką stolnicy w prostokąt o wymiarach 40x30cm - pomagałam sobie wałkiem do ciasta . Przekroić wzdłuż na 3 długie pasy 40x10cm.
Wzdłuż długiego brzegu każdego pasa nałożyć masę twarogową i zrolować, tak aby otrzymać wałek z ciasta nadziany twarożkiem.
Wałki ciasta ułożyć w wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy, formując „ślimaka”. Pomiędzy powtykać przekrojone śliwki. Odstawić na 15 minut pod przykryciem ze ściereczki kuchennej do napuszenia.
Przed pieczeniem posmarować roztrzepanym białkiem - jakie zostało z przygotowywania ciasta - i posypać cukrem perlistym do wypieków.
Piec w piekarniku nagrzanym do 200C ok 45min.
Jeśli ciasto od góry zbytnio się przypieka, można przykryć je na ostatnie 10-15 minut pieczenia folia aluminiową - ja zbyt późno sięgnęłam po folię, stąd drożdżówka w jej najwyższych punktach zdeczko mi się spiekła (choć akurat ciasto drożdżowe preferuję porządnie dopieczone, więc nie ma tego złego...)
Pyszna propozycja do herbaty na coraz dłuższe, jesienne popołudnie :)
WYPIEKAŁAM WSPÓLNIE Z:
Różowa kuchnia
Moje Małe Czarowanie
Gotowanie i pieczenie - I love it
Notatki kulinarne
Czarna Oliwka
Magia w kuchni
Nasze życie od kuchni
Mia cucina
Moja kuchnia
Kuchnia co dnia
Matka Wariatka
Kocurkowe R ozmyślania w K uchni
Życie ze smakiem
Ewa Szczepińska
Lidia Weso l owska
Źródło:http://grunttoprzepis.blogspot.com/2015/09/drozdzowka-z-twarogiem-i-sliwkami.html