Wykonanie
Kolejne ciasto Siostry Anastazji pyszne, wymagające trochę pracy jak wszystkie jej ciasta ale warte wykonania :). Ciasto piekłam dla znajomych dlatego tylko takie zdjęcia :).
Składniki :
Biszkopt kakaowy x 23
jajka1/2 szklanki
cukru kryształu1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia1/2 szklanki
mąki ( niecałe)2 łyżeczki
kakaoCiasto
kokosowe5
białek1 szklanka
cukru kryształu20 dag wiórek
kokosowych1 łyżka
mąki ziemniaczanej1/2 łyżeczki
proszku do pieczeniaMasa orzechowa1 kostka
masła4 łyżki mielonych
orzechów2 łyżeczki mocnego naparu z
kawycukier puderMasa śmietankowa1/2 L
śmietany kremówki1 opakowanie
czerwonej galaretki2 płaskie łyżeczki
żelatyny2 łyżki
cukru pudruDodatkowo:puszka
brzoskwińpokrojona drobno
czekoladaPolewa :1/2 kostki
margaryny5 łyżek
cukru pudru3 łyżki
kakao2 łyżki
wody1 łyżka
żelatyny5 łyżek kwaśnej
śmietanyOpis wykonania :
Biszkopt kakaowyBiałka ubijamy na sztywno pod koniec dodajemy
cukier, następnie
żółtka.
Mąkę przesiewamy z proszkiem i
kakao. Wylewamy na wyłożoną papierem formę tylko dno i pieczemy w 180 C około 15 - 20 minut. Pieczemy dwa ale osobno :).Ciasto
kokosoweBiałka ubijamy na sztywno pod koniec dodajemy
cukier, ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się
cukru. Dodajemy
kokos wymieszany z
mąką i
proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy pieczemy w tej samej formie co poprzednie ciasta. Pieczemy w 180 C około 20 - 25 minut- do suchego patyczka.Masa orzechowa
Masło ucieramy, dodajemy
cukier puder około 4 - 5 łyżek, ale to zależy od was jak słodką masę chcecie uzyskać. Dodajemy
orzechy,
kawę i jak ktoś chce 2 - 3 łyżki
spirytusu ;). Wszystko dokładnie mieszamy do połączenia się składników.Masa śmietankowa
Żelatynę i
galaretkę rozpuszczamy w 1/4 szklanki gorącej
wody.
Śmietanę ubijamy dodajemy
cukier puder i tężejącą
galaretkę mieszamy.Polewa
Żelatynę namaczamy w 2 łyżkach zimnej
wody,
cukier,
kakao,
margarynę rozpuszczamy, dodajemy namoczoną
żelatynę i mieszamy do połączenia się składników. Po lekkim przestudzeniu dodajemy
śmietanę i dokładnie mieszamy.Składanie :
Biszkopt kakaowy, połowa masy z
orzechów, ciasto
kokosowe, pozostała masą
orzechową, pokrojone
brzoskwinie, pokrojona drobno
czekolada, masa śmietankowa,
biszkopt orzechowy, polewamy polewą.
Justyna L.Zwariowana żona i mama, kochająca swoje pasje. Mająca 1000 pomysłów na minutę. Lubię podróżować i odkrywać nowe smaki, w kuchni nigdy się nie nudzę i dobrze się bawię eksperymentując. Od niedawna fanatyczka fotografii kulinarnej i nie tylko.Podobne Przepisy