ßßß Cookit - przepis na Placek z makiem i brzoskwiniami

Placek z makiem i brzoskwiniami

nazwa

Wykonanie

Na półce dwie puszki brzoskwiń, na których kończył się termin ważności, więc poszukiwanie pysznego ciasta z dodatkiem brzoskwiń. Przepis znaleziony tutaj . Ponieważ była to wersja na keksówkę ja każdy placek upiekłam oddzielnie zachowując tę samą proporcję. Jednak do środkowego biszkoptu dodałam kokosu, aby urozmaicić smak.
Biszkopt makowy:
4 jajka
8 dag cukru
4 dag suchego maku
4 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie:
Białka ubić utrwalić cukrem, i nie przerywając ubijania dodać żółtka. Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia i wraz z makiem delikatnie wymieszać z masą jajeczną. Ciast wykonać dwukrotnie. Upiec na jednakowych blaszkach.
Trzeci biszkopt z dodatkiem kokosu
15 dag kokosu
15 dag suchego maku
15 dag cukru
6 białek
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Wykonanie:
Białka ubić utrwalić cukrem, i nie przerywając ubijania dodać żółtka a następnie dodawać po łyżce mak i kokos oraz mąkę ziemniaczaną. Upiec na takiej samej blaszce co poprzednie biszkopty.
Masa brzoskwiniowa:
2 puszki brzoskwiń
3 budynie śmietankowe lub waniliowe
Wykonanie:
Brzoskwinie pokroić w kostkę, odlać 1 szklankę zalewy z brzoskwiń i rozmieszać w niej budynie. Pozostałą zalewę wraz z brzoskwiniami zagotować i wlać rozmieszany budyń.
Masa śmietanowa:
500 ml śmietany kremówki
25 dag serka mascarpone
cukier puder do smaku
6 łyżeczek żelatyny rozpuszczonej a 1/4 szklanki wody
Wykonanie:
Śmietanę w raz z serkiem i cukrem ubić, dodać rozpuszczoną chłodnążelatynę i wszystko dobrze rozmieszać.
Przełożenie ciasta:
1 biszkopt makowy
2 masa brzoskwiniowa
3 masa śmietankowa
3 biszkopt makaowo-kokosowy
4 masa brzoskwiniowa
5 masa śmietankowa
6 biszkopt makowy
Smacznego!
Źródło:http://przepisy-misiaczek.blogspot.com/2014/05/placek-z-makiem-i-brzoskwiniami.html