Wykonanie
Jeśli lubicie
cukierki o nazwie "Kukułka", to polecamy Wam to ciasto, które w smaku przypomina właśnie Kukułki. Ciemny
biszkopt, masa śmietanowa oraz jasny
biszkopt nasączony
alkoholem sprawia, że ciasto smakuje wyjątkowo. Zrobienie ciasta wymaga trochę czasu, ale warto. Ciasto najlepiej smakuje po kilku dniach, kiedy wszystkie warstwy nabiorą odpowiedniego smaku. Idealne na wyjątkowe okazje.
Biszkopt ciemny:6
jajek (
żółtka oddzielamy od
białek)1 szklanka
mąki tortowej1 szklanka
cukru1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia1 czubata łyżka
kakaoBiszkopt jasny:4
jajka (
żółtka oddzielamy od
białek)1/2 szklanki
mąki ziemniaczanej1/2 szklanki
mąki tortowej1 szklanka
cukru1 łyżeczka
proszku do pieczeniaMasa śmietanowa:2
śmietany 30% (każda po 0,5 litra)8 łyżeczek
żelatyny (na 0,5 litra
śmietany 4 łyżeczki
żelatyny)
cukier puder (około 2-3 łyżki na 0,5 litra
śmietany)Poncz:3 łyżki
kawy rozpuszczalnej100 g
czekolady gorzkiej100 g
czekolady mlecznej3-4 kieliszki
wódki (można dodać więcej, jeśli lubicie mocno
alkoholowe ciasta)3 łyżki
cukruPolewa:7 łyżeczek
wody7 łyżeczek
cukru1/4 kostki
masła2 łyżki
kakaoWykonanie:
Biszkopt ciemny:
Białka ubijamy na sztywną pianę. W trakcie ubijania powoli wsypujemy
cukier. Następnie, cały czas miksując dodajemy, po jednym
jajku i dalej miksujemy. Zmniejszamy obroty i wsypujemy powoli przesianą
mąkę z
proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy. Prostokątną formę o wymiarach 36x24 cm wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy ciasto. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez około 25-30 minut. Po ostudzeniu
biszkopt przekrawamy na dwie części.
Biszkopt jasny:
Białka ubijamy na sztywną pianę. W trakcie ubijania powoli wsypujemy
cukier. Następnie, cały czas miksując dodajemy, po jednym
jajku i dalej miksujemy. Zmniejszamy obroty i wsypujemy powoli przesiane
mąki z
proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy. Prostokątną formę o wymiarach 36x24 cm wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy ciasto. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez około 25-30 minut. Po ostudzeniu
biszkopt łamiemy na kawałki wielkości
orzecha włoskiego.Poncz:
Kawę zaparzamy w szklance gorącej
wody i przelewamy do garnka.
Czekolady łamiemy na mniejsze kawałki, dodajemy do
kawy. Wsypujemy
cukier i mieszamy aż
czekolady i
cukier rozpuszczą się. Masę pozostawiamy do ostudzenia. Do ostudzonej masy dodajemy
wódkę.Ilość
wódki zależy od tego jak mocno alkoholizowane ciasto chcemy uzyskać w smaku.
Bita śmietana z 0,5 litra
śmietany: 4 łyżeczki
żelatyny rozpuszczamy w 1/3 szklanki wrzącej
wody i pozostawiamy do ostudzenia.
Śmietanę ubijamy na sztywno z
cukrem pudrem. Parę łyżek
śmietanki dodajemy do ostudzonej
żelatyny i dokładnie mieszamy, a następnie przelewamy do ubitej
śmietany i miksujemy chwilę do uzyskania jednolitej masy.Polewa:
Wodę zagotowujemy z
cukrem. Zmniejszamy ogień i dodajemy
masło oraz
kakao. Cały czas mieszając doprowadzamy do zagotowania - masa ma tylko "pyknąć". Lekko ostudzoną polewę rozprowadzamy na cieście.Przełożenie ciasta:Na pierwszej części ciemnego
biszkoptu wykładamy
bitą śmietanę z 0,5 litra
śmietanki. Na
bitej śmietanie układamy ciasno kawałki jasnego
biszkoptu, które polewamy ostudzonym ponczem (najlepiej łyżeczką). Następnie wykładamy
bitą śmietanę z 0,5 litra
śmietanki. Na
śmietanę kładziemy drugą część ciemnego
biszkoptu. Całość dekorujemy polewą.Ciasto chłodzimy w lodówce. Najlepiej smakuje po 2 dniach.Smacznego!Zapraszamy do polubienia naszej strony na Facebook'u