Wykonanie
Nie mam pojęcia dlaczego to ciasto tak się nazywa... Nazwa
dziwna, ale jest naprawdę smaczne. Mówię to ja, osoba, która nie lubi ciast z kremem :)Pijana zakonnicaprzepis na blachę o wymiarach 39cm x 23cm
BISZKOPT:7 jaj7 łyżek
cukru3 łyżki
mąki tortowej4 łyżki
mąki ziemniaczanej2 płaskie łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżeczka
octu winnegoBiałka ubij, stopniowo dodawaj
cukier,
żółtka,
mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia i
ocet.Piecz w brytfannie o wymiarach 26-28 przez ok 45 minut w 160 stopni, bez termoobiegu 180.Gdy lekko przestygnie końcówką łyżki drewnianej zrób otwory na około połowę wysokości.KREM:szklanka
wodypół kostki
margaryny (można zamienić na
masło)2 łyżki
kakaopół tabliczki gorzekiej
czekolady,szklanka
cukruok 100-200 ml
wódkiDo rondla wlej ok. pół szklanki
wody i gotuj na wolnym ogniu.
Margarynę,
wodę,
kakao,
czekoladę i
cukier przełóż do metalowej miski, następnie umieść ją na rondlu.W ten sposób rozpuścimy składniki na parzę i unikniemy przypalenia. Gdy wszystko ładnie się rozpuści, wlej
wódkę, wymieszaj i odstaw do wystygnięcia.Letni krem przelej na
biszkopt, tak aby zakrył otwory.WIERZCH0,75litra
śmietanki kremówki( 3 opakowania)1 fix do
śmietany1 czubata łyżka
cukru pudru+ dwie
kokosowe princessy ( lub inny tego typu batonik)
Śmietanę ubij z
cukrem i
fixem, wyłóż na wierzch ciasta. Wyrównaj wierzch. Na koniec posyp ciasto startym batonikiem i pozostaw w lodówce do schłodzenia przez kilka godzin.