ßßß Cookit - przepis na Pijana zakonnica

Pijana zakonnica

nazwa

Wykonanie

Nie mam pojęcia dlaczego to ciasto tak się nazywa... Nazwa dziwna, ale jest naprawdę smaczne. Mówię to ja, osoba, która nie lubi ciast z kremem :)
Pijana zakonnica
przepis na blachę o wymiarach 39cm x 23cm
BISZKOPT:
7 jaj
7 łyżek cukru
3 łyżki mąki tortowej
4 łyżki mąki ziemniaczanej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka octu winnego
Białka ubij, stopniowo dodawaj cukier, żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i ocet.
Piecz w brytfannie o wymiarach 26-28 przez ok 45 minut w 160 stopni, bez termoobiegu 180.
Gdy lekko przestygnie końcówką łyżki drewnianej zrób otwory na około połowę wysokości.
KREM:
szklanka wody
pół kostki margaryny (można zamienić na masło)
2 łyżki kakao
pół tabliczki gorzekiej czekolady,
szklanka cukru
ok 100-200 ml wódki
Do rondla wlej ok. pół szklanki wody i gotuj na wolnym ogniu. Margarynę, wodę, kakao, czekoladę i cukier przełóż do metalowej miski, następnie umieść ją na rondlu.
W ten sposób rozpuścimy składniki na parzę i unikniemy przypalenia. Gdy wszystko ładnie się rozpuści, wlej wódkę, wymieszaj i odstaw do wystygnięcia.
Letni krem przelej na biszkopt, tak aby zakrył otwory.
WIERZCH
0,75litra śmietanki kremówki( 3 opakowania)
1 fix do śmietany
1 czubata łyżka cukru pudru
+ dwie kokosowe princessy ( lub inny tego typu batonik)
Śmietanę ubij z cukrem i fixem, wyłóż na wierzch ciasta. Wyrównaj wierzch. Na koniec posyp ciasto startym batonikiem i pozostaw w lodówce do schłodzenia przez kilka godzin.
Źródło:http://w-zielonej-kuchni.blogspot.com/2014/04/pijana-zakonnica.html