Wykonanie
Dwukolorowe ciasto z
malinami i słodką
śmietanową pianką to wspaniały deser na różne okazje,zachwyca wyglądem i smakiem:)Przepis na ciasto znalazłam w książce kulinarnej, nie byłabym sobą gdybym nie zmodyfikowała go po swojemu i wyszło całkiem nowe ciasto.
Składniki:Ciasto na formę o wym 24/28 cm:5 jaj2 szklanki
mąki tortowej1 szklanka
cukru25 dag
margaryny2 łyżeczki
proszku do pieczenia2 łyżki
kakao2 łyżki
mleka2 szklanki świeżych
malinMasa:500 g
śmietany kremówki3 łyżki
cukru pudru2
śmietan fiks1/2 szklanki
malin100 g
mlecznej czekoladySposób wykonania:Ciasto
Margarynę rozpuścić w rondelku przestudzić.
Jajka ubić z
cukrem na puszystą pianę,zmniejszyć obroty miksera do minimum i wsypywać po łyżce
mąki wymieszanej z
proszkiem do pieczenia na przemian wlewać rozpuszczoną
margarynę.Ciasto podzielić na dwie równe części,do jednej wsypać
kakao i wlać
mleko,wymieszać.
Do formy wyłożonej papierem do pieczenia wylać jasne ciasto a na wierzch ciasto ciemne,powciskać umyte i osuszone
maliny. Wstawić do nagrzanego do 180*c piekarnika i piec około 40 minut.Upieczone ciasto wystudzić.
Masa: Dobrze schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywną pianę dodając pod koniec ubijania
cukier puder i
śmietan fiksy,zmiksować po chwili dodać
maliny i wymieszać.Tak przełożonym kremem posmarować wierzch zimnego ciasta,posypać startą na tarce
mleczną czekoladą.Schłodzić w lodówce.
Życzę smacznego;-)