Wykonanie
Ciasto kruche z
budyniem i
czereśniamiPyszne nie za słodkie w sam raz dla tych którzy lubią połączenie
kokosowego budyniu i kokosowej posypki z cudownie kruchym
ciastem nie wspominając o czereśniach :). Przepis pochodzi ze strony Kwestia Smaku i jest wart wypróbowania :).
Składniki :Ciasto150 g
mąki pszennej100 g
mąki ziemniaczanej50 g
cukru150 g zimnego
masła1
jajkoBudyń kokosowy400 ml
mleczka kokosowego1 i 1/2 szklanki
mleka2 budynie
śmietankowe4 łyżki
cukruKruszonka kokosowa100 g
mąki pszennej50 g
mąki ziemniaczanej100g
wiórki kokosowych50 g
cukru125 g zimnego
masłaDodatkowo500 g
czereśniforma 22 x 26 cmOpis wykonania :CiastoZ podanych składników zagniatamy szybko ciasto, owijamy i wkładamy do lodówki na 1 godzinę. Ciasto wałkujemy pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia na kształt blaszki o 1 cm większy dookoła .Ciasto z papierem przekładamy na blaszkę dociskamy i ściągamy górny papier. Ciasto nakłuwamy i wkładamy ponownie na 30 minut do lodówki. Pieczemy w 160 C przez 25 minut.
BudyńMleko kokosowe i 1 szklankę zwykłego
mleka wlewamy do garnka w reszcie
mleka rozrabiamy
budyń z
cukrem. Wlać na gotujące
mleko gotujemy, aż
budyń będzie gęsty.
CzereśnieKroimy na połówki i usuwamy pestki.KruszonkaZ podanych składników zagniatamy kruszonkę.CałośćNa podpieczonym i wystudzonym spodzie układamy połówki
czereśni rozcięciem do góry, na
owoce wykładamy
budyń i posypujemy kruszonką. Pieczemy w 180 C przez 35 minut.
Justyna L.Zwariowana żona i mama, kochająca swoje pasje. Mająca 1000 pomysłów na minutę. Lubię podróżować i odkrywać nowe smaki, w kuchni nigdy się nie nudzę i dobrze się bawię eksperymentując. Od niedawna fanatyczka fotografii kulinarnej i nie tylko.Podobne Przepisy