Wykonanie
Pyszne, pachnące
kokosem ciasto, polecam :)Składniki:
Ciasto:150g
mąki pszennej100g
mąki ziemniaczanej50g
cukru150g
masła ( schłodzonego)1
jajkoBudyń:400ml
mleczka kokosowego1 i 1/2 szklanki
mleka2 budynie,
kokosowe lub
śmietankowe4 łyżki
cukruKruszonka:100g
mąki pszennej50g
mąki ziemniaczanej100g
wiórków kokosowych50g
cukru125g
masła ( schłodzonego)Dodatkowo:450g
malin, mogą byc mrożone
cukier puder do posypaniaPrzygotowanie:Ciasto: Do miski przesiać obydwie
mąki, dodać
cukier i pokrojone w kostkę
masło. Rozetrzeć aż powstanie kruszonka. Następnie dodać
jajko i zagnieść na jednolite gładkie ciasto. Owinąć folią, włożyć do zamrażarki na około 30 minut.
Budyń: Do rondelka wlać
mleczko kokosowe i połowę
mleka krowiego, dodać
cukier. W pozostałym
mleku rozprowadzić proszki budyniowe. Do gotującego
mleka wlać budynie, gotować do zgęstnienia.Piekarnik nagrzać do 160 stopni.Ciasto wyjąć z zamrażarki, rozwałkować na papierze do pieczenia. Umieścić na blaszce. Całe ciasto dokładnie nakłuć widelcem. Piec przez około 25 minut na złoty kolor.Upieczone ciasto ostudzić.Kruszonka:
Mąki przesiać do miski, dodać
masło,
cukier i
wiórki kokosowe.Rozcierać w dłoniach do uzyskania kruszonki.Zwiększyć temperaturę piekarnika do 180 stopni.Na przestudzone ciasto wyłożyć
maliny, na
maliny wyłożyć
budyń kokosowy, całosć posypać kruszonką.Piec przez około 35 minut. Ostudzić, posypać
cukrem pudremSmacznego :)