Wykonanie
SkładnikiSpód:150 g
mąki pszennej100 g
mąki ziemniaczanej50 g
cukru150 g
masła (schłodzonego)1
jajkoBudyń kokosowy:400 ml puszka
mleka kokosowego1 i 1/2 szklanki
mleka krowiego2 budynie o smaku
kokosowym lub
śmietankowym (proszek)4 łyżki
cukruKruszonka kokosowa:100 g
mąki pszennej50 g
mąki ziemniaczanej100 g
wiórków kokosowych50 g
cukru125 g
masła (schłodzonego)oraz:600 - 700 g
czereśnicukier puderPotrzebna będzie: forma o wymiarach 20 x 30 cmPrzygotowaniePrzygotować spód: do miski przesiać obydwie
mąki, dodać
cukier i pokrojone na kawałki
masło. Rozetrzeć palcami całe
masło z
mąką i
cukrem, aż powstanie kruszonka (drobne okruchy ciasta), następnie dodać
jajko i szybko zagnieść ciasto łącząc wszystko w jednolitą kulę. Ciasto włożyć do lodówki na 1 godzinę. Rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia na placek o wymiarach nieco większych niż forma. Przenieść ciasto razem z dolnym papierem do formy, odkleić górny arkusz. Przyciąć wystające brzegi ciasta i dokleić brakujące miejsca. Spód podziurkować widelcem i wstawić do lodówki na pół godziny. Piekarnik nagrzać do 160 stopni.Wstawić blaszkę z
ciastem do piekarnika i piec przez 25 minut na blado złoty kolor. Wyjąć ciasto i ostudzić.Przygotować
budyń : zagotować
mleko kokosowe z 1 szklanką
mleka krowiego. W reszcie
mleka rozpuścić dwa budynie, dodać 4 łyżki
cukru (jeśli budynie zawierają już
cukier, nie trzeba go już dodawać). Gdy
mleko się zagotuje wlać rozpuszczony
budyń jednocześnie szybko mieszając. Pogotować kilkanaście sekund i odstawić z ognia.
Czereśnie pokroić na połówki i wyjąć pestki.Zwiększyć temperaturę w piekarniku do 180 stopni. Przygotować kruszonkę: do miski przesiać obydwie
mąki, dodać połowę
wiórków kokosowych,
cukier i pokrojone na małe kawałeczki zimne
masło. Rozcierać palcami
masło z resztą składników aż powstanie kruszonka (drobne okruszki ciasta), na koniec wymieszać z resztą
wiórków kokosowych.Na podpieczony i ostudzony spód wyłożyć połówki
czereśni (rozcięciem do góry). Przykryć warstwą budyniu i posypać kruszonką. Wstawić do piekarnika i piec przez 35 minut na lekko złoty kolor. Po upieczeniu posypać
cukrem pudrem (samo ciasto nie jest bardzo słodkie).