Wykonanie
Ostatnio jest u mnie wielkie zapotrzebowanie na ciasta, z czego oczywiście bardzo się cieszę bo mam okazję wypróbować "odhaczone" przepisy. Wczoraj upiekłam przepyszne, kruche ciasto z lekką nutą
kokosową, wspaniale pachnące
malinami, z cudowną kruszonką. Spodziewałam się że będzie pyszne bo przecież chyba wszystkie wypieki z
malinami są niesamowite a to, tylko potwierdziło tę zasadę. Jeśli macie jeszcze mrożone
maliny to bardzo Wam polecam to ciasto. Można oczywiście użyć innych
owoców, ja jednak najbardziej lubię
maliny.
Źródło : pomysł + moje zmianySkładniki:150 g
mąki pszennej100 g
mąki ziemniaczanej50 g
cukru150 g
masła (schłodzonego)1
jajkoDo miski przesiać obydwie
mąki, dodać
cukier i pokrojone na kawałki
masło. Rozetrzeć palcami całe
masło z
mąką i
cukrem, aż powstanie kruszonka (drobne okruchy ciasta), następnie dodać
jajko i szybko zagnieść ciasto łącząc wszystko w jednolitą kulę. Ciasto włożyć do lodówki na 1 godzinę. Rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia na placek o wymiarach nieco większych niż forma. Przenieść ciasto razem z dolnym papierem do formy, odkleić górny arkusz. Przyciąć wystające brzegi ciasta i dokleić brakujące miejsca. Spód podziurkować widelcem i wstawić do lodówki na pół godziny. Piekarnik nagrzać do 160 stopni. Wstawić blaszkę z
ciastem do piekarnika i piec przez 25 minut na blado złoty kolor. Wyjąć ciasto i ostudzić.Składniki na
budyń kokosowy:400 ml puszka
mleka kokosowego1 i 1/2 szklanki
mleka krowiego2 budynie o smaku
kokosowym4 łyżki
cukruZagotować
mleko kokosowe z 1 szklanką
mleka krowiego. W reszcie
mleka rozpuścić dwa budynie, dodać 4 łyżki
cukru (jeśli budynie zawierają już
cukier, nie trzeba go już dodawać). Gdy
mleko się zagotuje wlać rozpuszczony
budyń jednocześnie szybko mieszając. Pogotować kilkanaście sekund i odstawić z ognia.Składniki na kruszonkę:100 g
mąki pszennej50 g
mąki ziemniaczanej100 g
wiórków kokosowych50 g
cukru125 g
masła (schłodzonego)Dodatkowow:
malinycukier puderDo miski przesiać obydwie
mąki, dodać połowę
wiórków kokosowych,
cukier i pokrojone na małe kawałeczki zimne
masło. Rozcierać palcami
masło z resztą składników aż powstanie kruszonka (drobne okruszki ciasta), na koniec wymieszać z resztą
wiórków kokosowych. Na podpieczony i ostudzony spód wyłożyć
maliny (nie rozmrażać), przykryć
budyniem i posypać kruszonką. Wstawić do piekarnika i piec przez 35 minut na lekko złoty kolor. Po upieczeniu posypać
cukrem pudrem (samo ciasto nie jest bardzo słodkie.Smacznego:)