ßßß Cookit - przepis na Kruche ciasto z czereśniami, budyniem i kokosową kruszonką

Kruche ciasto z czereśniami, budyniem i kokosową kruszonką

nazwa

Wykonanie

Absolutnie pyszne, delikatne, rozpływające się w ustach ciasto. Czy dla amatorów kokosa i czereśni może być lepsze połączenie? Kruchuteński spód, mega kokosowy budyń, słodkie czereśnie i kokosowa chrupiąca kruszonka.... Poezja... Przepis znaleziony na blogu Kwestia Smaku z moimi zmianami. Polecam baaardzo :)
Składniki na ciasto:
150g mąki pszennej
100g mąki ziemniaczanej
50g cukru
150g zimnego masła
1 jajko
Składniki na ciasto bardzo dokładnie wyrobić najlepiej malakserem. Z ciasta ulepić kulę i wstawić do lodówki na minimum godzinę. Blaszkę (23x33) natłuścić i wysypać kaszą manną. Ciastem wylepić spód i ponakłuwać widelcem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 30-35 min w temp. 160-170 stopni na złoto.
Składniki na budyń:
400 ml mleczka kokosowego
1,5 szkl mleka krowiego tłustego
2 budynie śmietankowe (bez cukru)
2-3 łyżki wiórek kokosowych
4 łyżki cukru
Mleczko kokosowe i 1 szkl mleka krowiego wlać do rodnelka i zagotować. W pozostałym mleku rozmieszać kokos, budynie i cukier. Wlać na gotujące się mleko i ugotować budyń.
Składniki na kruszonkę:
100g mąki pszennej
50g mąki krupczatki
100g wiórek kokosowych
50g cukru
125g zimnego masła
Wszystkie składniki kruszonki bardzo dobrze i szybko wyrobić palcami.
ponadto:
600-700g czereśni
cukier puder do posypania (opcjonalnie)
Na podpieczony spód wyłożyć umyte i wydrylowane czereśnie (najszybciej można je wydrylować spinaczem biurowym). Na czereśnie wyłożyć budyń kokosowy i przykryć go kruszonką. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 40 min w temp. 170 stopni na jasnozłoty kolor. Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem.
Smacznego :)
Źródło:http://mojepasjekrakow.blogspot.com/2012/06/kruche-ciasto-z-czeresniami-budyniem-i.html