Wykonanie
Jeśli chodzi o ciasta z
truskawkami to najbardziej lubię te proste, nieprzekładane i najlepiej z kruszonką. Dokładnie takie jak to ciasto piaskowe- zwarte, nie suche, dodatkiem chrupiącego
kokosu. Takie prawdziwie babcine ciasto.*foremka 23*28 cmSkładniki:4
jajka300 g
mąki pszennej40 g
mąki ziemniaczanej250 g
masła160 g
cukru2 łyżeczki
proszku do pieczenia300 g
truskawek na kruszonkę:2 łyżki
masła2 łyżki
mąkiłyżka
cukru2 łyżki
kokosuMasło stopić w rondelku i wystudzić.
Mąkę wymieszać z
proszkiem do pieczenia i przesiać.
Białka oddzielić od żółte i ubić na sztywno z
cukrem. Następnie dodawać po
żółtku. Wsypać
mąkę, wlać
masło i wszystko razem zmiksować na jednolite gęste ciasto. Przełożyć je do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
Truskawki pokroić na cząstki i ułożyć na cieście. Składniki kruszonki zagnieść i posypać ciasto po wierzchu. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec około godziny. Przed podaniem można posypać
cukrem pudrem.