ßßß Cookit - przepis na Biszkopt z masą truskawkową

Biszkopt z masą truskawkową

nazwa

Wykonanie

Chociaż sezon na truskawki jest bardzo krótki, to jednak to ciasto możemy przygotowywać w ciągu całego roku. Oczywiście pod warunkiem, że wcześniej przygotujemy przecier truskawkowy. Warto zmiksować truskawki z cukrem, aby później cieszyć się ich smakiem.
Składniki:
Biszkopt:
5 jajek
1 szklanka cukru
1,5 szklanki mąki
pół łyżeczki proszku do pieczenia
Oddzielamy żółtka od białek. Z białek ubijamy pianę, dodajemy utarte żółtka oraz mąka wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasta wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Masa truskawkowa:
2 kostki masła
pół kilograma truskawek
1 szklanka cukru
Truskawki miksujemy razem z cukrem. Masło ucieramy na puszystą masę. Do masła dodajemy po łyżce zmiksowane truskawki i bardzo dokładnie ucieramy.
Biszkopt ponczujemy i na wierzch nakładamy masę truskawkową. Schładzamy w lodówce.
Smacznego!
Źródło:http://saloniksmakow.blogspot.com/2015/07/biszkopt-z-masa-truskawkowa.html