Wykonanie
SkładnikiSpód:200 g
mąki pszennej lub orkiszowej lub owsianej50 g
mąki ryżowej lub ziemniaczanej1 łyżeczka
proszku do pieczenia150 g
masła (zimnego)50 g
cukru1
jajkoKruszonka150 g
mąki pszennej50 g
mąki ryżowej lub ziemniaczanej50 g
cukru125 g
masła (zimnego)Oraz800 g
truskawek3 łyżki
mąki ziemniaczanejcukier puderPrzygotowanieFormę o wymiarach około 24 x 34 cm wyłożyć papierem do pieczenia.Do miski przesiać obydwie
mąki, dodać
proszek do pieczenia,
cukier, pokrojone na kawałki
masło i
jajko. Rozcierać palcami
masło z resztą składników na drobną kruszonkę, następnie szybko zagnieść ciasto łącząc składniki w jednolitą kulę.
Ciastem wyłożyć dno i kawałek
boku formy. Spód podziurkować widelcem i wstawić do lodówki. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.Wstawić blaszkę z
ciastem do piekarnika i piec przez 15 minut na blado złoty kolor. Wyjąć ciasto, ale nie wyłączać piekarnika.Kruszonka: do miski wsypać obydwie
mąki, dodać
cukier i pokrojone na kawałeczki zimne
masło. Rozcierać palcami
masło z resztą składników aż powstanie kruszonka (drobne okruszki ciasta).
Truskawki: pokroić na mniejsze kawałki (np. na ćwiartki), włożyć do miski, wymieszać z
mąką ziemniaczaną.Na podpieczony spód wyłożyć
truskawki, na wierzch rozsypać kruszonkę i wstawić do piekarnika. Piec przez ok. 35 - 40 minut na złoty kolor. Po upieczeniu posypać
cukrem pudrem.WskazówkiMożna użyć
mąki owsianej zamiast pszennej.