ßßß Cookit - przepis na Ciasto kruche z truskawkami

Ciasto kruche z truskawkami

nazwa

Wykonanie

Składniki
Spód:
200 g mąki pszennej lub orkiszowej lub owsianej
50 g mąki ryżowej lub ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
150 g masła (zimnego)
50 g cukru
1 jajko
Kruszonka
150 g mąki pszennej
50 g mąki ryżowej lub ziemniaczanej
50 g cukru
125 g masła (zimnego)
Oraz
800 g truskawek
3 łyżki mąki ziemniaczanej
cukier puder
Przygotowanie
Formę o wymiarach około 24 x 34 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Do miski przesiać obydwie mąki, dodać proszek do pieczenia, cukier, pokrojone na kawałki masło i jajko. Rozcierać palcami masło z resztą składników na drobną kruszonkę, następnie szybko zagnieść ciasto łącząc składniki w jednolitą kulę. Ciastem wyłożyć dno i kawałek boku formy. Spód podziurkować widelcem i wstawić do lodówki. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.
Wstawić blaszkę z ciastem do piekarnika i piec przez 15 minut na blado złoty kolor. Wyjąć ciasto, ale nie wyłączać piekarnika.
Kruszonka: do miski wsypać obydwie mąki, dodać cukier i pokrojone na kawałeczki zimne masło. Rozcierać palcami masło z resztą składników aż powstanie kruszonka (drobne okruszki ciasta).
Truskawki: pokroić na mniejsze kawałki (np. na ćwiartki), włożyć do miski, wymieszać z mąką ziemniaczaną.
Na podpieczony spód wyłożyć truskawki, na wierzch rozsypać kruszonkę i wstawić do piekarnika. Piec przez ok. 35 - 40 minut na złoty kolor. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
Wskazówki
Można użyć mąki owsianej zamiast pszennej.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/przepis/ciasto-kruche-z-truskawkami