ßßß Cookit - przepis na Ciasto ucierane z czereśniami i kruszonką

Ciasto ucierane z czereśniami i kruszonką

nazwa

Wykonanie

Ciasto ucierane z owocami i kruszonką jest dla mnie kwintesencją lata. Pachnące i słodkie, po prostu pyszne :)
Owoce, które tego lata pochłaniam w największych ilościach to czereśnie pochodzące z rodzinnego ogrodu i to właśnie one znalazły się w przepisie. Możecie wykorzystać inne owoce sezonowe np. truskawki, jagody czy śliwki.
Składniki:
200g masła + 80g na kruszonkę
3/4 szklanki cukru + 3 czubate łyżki na kruszonkę
1 i 1/4 szklanki mąki pszennej + 3/4 szklanki na kruszonkę
4 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
400g czereśni wypestkowanych i przepołowionych (lub inne owoce np. truskawki)
4 jaja
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na ciasto wyjmij wcześniej z lodówki, aby nabrały temperaturę pokojową. Masło potrzebne do kruszonki powinno być zimne. Czereśnie umyj, przepołów i usuń pestki.
Mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia przesiej do jednej miski. W drugiej misce utrzyj masło z cukrem na białą puszystą masę. Możesz do tego użyć miksera. Następnie po kolei dodawaj jajka, cały czas ucierając/miksując. Do płynnej masy dodaj przesiane suche składniki i wymieszaj do połączenia składników.
Wszystkie składniki na kruszonkę przełóż do naczynia i połącz niedbale używając widelca bądź dłoni. Pokrusz w dłoniach aby powstały grudki
Gotowe ciasto wylej na blachę (20x30cm) wyłożoną pergaminem, następnie ułóż owoce, najlepiej skórką do dołu, a całość posyp kruszonką. Piecz w temperaturze 180*C przez 45-50minut, sprawdzając suchym patyczkiem czy ciasto nie jest już surowe.
Smacznego :)
Źródło:http://kuchennefantazje.blogspot.com/2013/07/ciasto-ucierane-z-czeresniami-i.html