Wykonanie
Witam amatorów dań
rybnych. Polecam prosty sposób na przyrządzenie nie tylko
łososia, ale każdej innej
ryby bez smażenia w tłuszczu.
Ryba jest soczysta i smaczna. Trzeba tylko pamiętać, by wstawić naczynie do rozgrzanego piekarnika.
Marynata na około 0,7 kg
ryby:sok z połowy
cytryny1-2 łyżki
oleju sezamowego1 łyżeczka
miodu1 łyżeczka
chrzanu1-2 łyżeczki posiekanych świeżych
ziół -
oregano, cząber,
tymianekszczypta
ostrej papryki mielonej1 łyżeczka
słodkiej papryki mielonejszczypta
czosnku w proszkuszczypta
soliPrzygotowaniePrzepis na filmie LINK
Rybę obraną z łusek i zanieczyszczeń opłukuję dokładnie i osączam. Dzielę na dzwonka o grubości około 2,5 cm. Bywa, że można kupić gotowe dzwonka
łososia. Każdy kawałek oprószam tylko
solą i wstawiam do lodówki na godzinę. Przygotowuję sos z podanych składników marynaty i obtaczam w nim
łososia. Co jakiś czas przez kolejną godzinę lub dłużej mieszam
rybę w marynacie.Układam
rybę w naczyniu ceramicznym i polewam pozostałością marynaty. Przykrywam folią aluminiową i wstawiam do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni C na około 20 minut. Zdejmuję folię i podpiekam 3-4 minuty na funkcji grilla w tej samej temperaturze, żeby
ryba się nieco zrumieniła. Do
ryby można się pokusić o sos. Będzie idealnie.- u mnie prosty sos
ziołowySkładniki na sos
ziołowy (3-4 porcje)szklanka
jogurtu naturalnego2 łyżki
oleju (lniany lub taki jak do
ryby sezamowy lub inny)1 kopiasta łyżeczka
musztardy1 łyżeczka drobniutko posiekanych
ziół (cząber,
oregano,
tymianek... lub po prostu
szczypiorek czy
natka z
pietruszki)1 łyżeczka z brzuszkiem
miodusól do smakuPrzygotowanie: dokładnie wymieszać składniki sosu rózgą lub widelcemSmacznego!Pozdrawiam Weronika