Wykonanie
Przepis na pieczeń z
indyka „przywędrował” od mojej bratowej i został ze mną na dłużej. Niedzielny obiad, święta czy inna większa uroczystość, ten przepis sprawdzi się świetnie w każdej sytuacji. Co prawda nie jest to przepis na potrawę którą przygotujesz w 30 minut ale dobra wiadomość jest taka że pieczeń z
indyka praktycznie robi się sama 😉 Przepis podaję wcześniej bo
mięso w marynacie musi leżakować 48h. Zatem jeśli chcecie zaskoczyć rodzinę podczas świątecznego obiadu zaopatrzcie się w produkty potrzebne do jego przygotowania i z wyprzedzeniem zamarynujcie
mięso. Bez zbędnego gadania przejdźmy do przepisu.
Składniki:
Udziec z
indyka (bez kości) ok. 1 kg
Czosnek 5 ząbków
Musztarda 2 łyżeczki
Miód 2 łyżkiSok z 1/2
cytrynyOlej 1/3 szkl.
Przyprawy:
sól 1,5-2 łyżeczki,
papryka słodka 1 łyżeczka,
papryka ostra 1 łyżeczkaSposób przygotowania:
Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę i łączymy z
musztardą,
miodem,
sokiem z cytryny,
olejem i
przyprawami. Całość dokładnie mieszamy i tak przygotowaną marynatą zalewamy umyty i oczyszczony
udziec z
indyka. Zamarynowny
udziec przykrywamy folią aluminiową i chowamy do lodówki na 2 doby. Po tym czasie wkładamy
indyka wraz z całą marynatą w rękaw do pieczenia.
Mięso pieczemy ok 2 godzin w piekarniku nagrzanym do 180°C. Po 1,5 h warto spojrzeć czy wierzch pieczeni nie spieka się za bardzo, w razie potrzeby możemy zmniejszyć temperaturę do 150°C.Tak przygotowana pieczeń z
indyka jest niezwykle soczysta, mięciutka, wręcz rozpływa się w ustach. Idealnie przenikają się słodko- kwaśno-pikantne smaki. Pieczeń z
indyka polecam podawać z
kaszą bulgur i
sałatką z
miksu sałat z ulubionymi warzywami i dresingiem
miodowo-
musztardowym. Mistrzowskie połączenie! Zatem jeśli poszukujecie pomysłów na wielkanocny obiad, zdecydowanie polecam pieczeń z
indyka.
Ja powoli biorę się za pakowanie walizki, bo w tym roku czekają nas święta inne niż wszystkie, a Wam życzę smakowitych świąt Kochani 🙂
Ściskam świątecznieSmakUla.Podziel się...