ßßß Cookit - przepis na Skrzydełka w glazurze miodowej z chilli

Skrzydełka w glazurze miodowej z chilli

nazwa

Wykonanie

Zrobiłam jakiś czas temu z okazji imienin mojego taty. I powiem tylko tyle: powiedział, że były to najlepsze skrzydełka jakie w życiu jadł! :)
Składniki:
1 lub 1 , 5 kg skrzydełek
3 łyżki oleju
5 łyżek (około 200g ) miodu
3 łyżki musztardy
1 łyżka soku z cytryny
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka słodkiej papryki
pół łyżeczki cayenne( bądź ostrej papryki)
1 łyżeczka kurkumy
1 papryczka chilli
1,5 łyżeczki soli
pieprz
2 łyżeczki cukru trzcinowego (jak nie ma może być normalny)
Przygotowanie:
1) Łączymy: olej, miód, musztardę, cytrynę, czosnek i przyprawy
2) Papryczkę przekrajamy na pół i pozbywamy się pestek, kroimy w kostkę i wrzucamy do marynaty wraz z wyciśniętym czosnkiem
3) Umyte skrzydełka układamy w naczyniu żaroodpornym, wlewamy marynatę i nacieramy
4) Teraz skrzydełka muszą sobie trochę poleżeć aby przeszły (możemy wstawić je np. rano, jeśli planujemy podać na kolację, ale najlepiej oczywiście zrobić to dzień przed)
5) Nagrzewamy piekarnik do 200-220* C i pieczemy skrzydełka póki się nie zarumienią (40-60 minut - to zależy od piekarnika, najlepiej doglądać) co jakiś czas zaglądamy i za pomocą łyżki podlewamy marynatą ze spodu aby nie były suche, a 15 minut przed wyjęciem posypujemy 2 łyżeczkami cukru trzcinowego
Skrzydełka są lepkie, złociste i słodko ostrawe. Marynata dookoła idealna jest aby maczać w niej np. bagietkę!
Źródło:http://comida-pl.blogspot.com/2012/06/skrzydeka-w-glazurze-miodowej-z-chilli.html