Wykonanie
Co na ruszt najczęściej wrzucacie? Mnie zupełnie nie pociągają "oczywistości", czyli
karkówki,
kiełbasy i
kaszanki. Przecież w grillowaniu chodzi o ten czas razem spędzony, o pokręcenie się wspólne w kuchni przy przygotowywaniu smakołyków, o smak, którego bez owej odrobiny zaangażowania nijak nie uzyskasz. Niech się Wam chce! Chce marynować
mięsa, nawlekać szaszłyki na patyczki i kręcić wyśmienite sosy do
mięs. Jeśli preferujecie białe
mięso, koniecznie zróbcie pierś Kleopatry, czyli najdelikatniejszą grillowaną
pierś kurczaka, jaką w życiu
jadłam, cudna!
Rozejrzycie się wokół - zielono, rześko, radośnie. A zaraz kolejny, cudowny weekend -
wino, lenistwo, relaks, trochę roweru może? Można wybrać się na piknik, rozpłaszczyć z niewielkim grillem na trawie, wsłuchiwać się w ptasie koncerty albo jadąc na rowerze posłuchać "What We Are Doing" Robert Glasper Experiment …
Kurczak z grilla zawsze wydawał mi się straszliwie nudny. No dobrze, może za wyjątkiem fajnych sataye z
fistaszkowym sosem, albo uwielbianych przez dzieci
imbirowych lizaków z
kurczaka . Ale zazwyczaj wolałam ponawlekać cudne szaszłyki wołowe ze
śliwką w
boczku, boskie
krewetki z
mango, albo moje ukochane greckie souvlaki, czy boskie kofto-kiftety . Rodzina pokochała szaszłyki z
łososia, a wege- znajomi grillowany
ser halloumi i szaszłykami z cherry
pomidorków, albo roladki z
bakłażana z
fetą . Skoro taka boska uczta może być z innych
mięs, ryb, czy warzyw, po co znów nudny kurczak? Aaaa no chyba, że
kurczaka (pierś konkretnie) dobrze, bosko zamarynować. Wykąpać przez dobę w miodzie,
jogurcie, musztardzie, dobrawić
czosnkiem i świeżym
sokiem z cytryny . A
potem … klękajcie narody!
Pierś kurczaka marynowana w marynacie a'la Kleopatra jest cudownie mięciutka, soczysta, bardzo delikatna . Z wyraźną nutką
słodyczy, doskonała do grillowanych
pomidorków, czy
ananasa . Grillujcie ją nad niezbyt rozgrzanym grillem, długo, powolutku, pod przykryciem. Tak przyrządzoną pierś Kleopatry kochają dzieci, babeczki na diecie i zwolennicy delikatnych smaków.
Pierś kurczaka a'la Kleopatra2 podwójne
piersi kurczaka ekologicznego lub zagrodowego1 łyżka
miodu rzepakowego2 łyżki gęstego
jogurtu naturalnego1 czubata łyżeczka
musztardy sarepskiej lub rosyjskiej1 łyżka
oliwy z oliwek extra virgin2 łyżki soku wyciśniętego z
cytryny4 starte na tarce ząbki
czosnkulistki z 4 gałązek
tymiankuPierś kurczaka umyj, osusz i pokrój ukośnie na plastry o grubości ok 2 cm i przełóż do miski. Wymieszaj wszystkie składniki marynaty wymieszaj razem na gładką emulsję, a następnie azalej nią przygotowaną
pierś kurczaka. Odstaw do marynowania na co najmniej 24 godziny. Tak przygotowaną pierś można marynować do 72 godzin.Rozgrzej grilla, ale niezbyt mocno, ma być średni żar. Plastry
mięs delikatnie odsącz z marynaty i grilluj (najchętniej pod pokrywą) ok 3-4 minut z każdej strony pilnując by grillowanie było powolne, na skraju grilla. Podawaj z pieczonymi
ziemniakami, lekką
sałatką lub grillowanymi cherry
pomidorkami.uwaga - do tej potrawy nie używam
soli, wystarcza jej tyle, ile zawiera w sobie
musztarda