Wykonanie
Witam kochani. Wczoraj kolejny raz papryczyłam - no bo sezon trzeba wykorzystać. Polecam bardzo pyszny zestaw - pulpety z
papryką,
pomidorami z
kaszą jaglaną. Danie jest lekkie, odżywcze i co najważniejsze z niewielką ilością tłuszczu. Jeśli nie macie czasu na pulpety, wrzućcie na patelnie pokrojony filet z drobiu...
SkładnikiPULPETY składniki na 4 osobyokoło 40 dag
mięsa mielonego - wieprzowe, wołowe, drobiowe2 kromki starego
chleba lub jedna czerstwa
bułka1
jajo2 łyżki z brzuszkiem
kaszy mannymała
cebula1-2 ząbki
czosnku1 łyżka
bułki tartej (opcjonalnie-na wypadek, gdyby masa
mięsna była zbyt rzadka do formowania)
przyprawy - użyłam świeżych listków cząbru i
tymianku i łyzeczkę płaską
pieprzu ziołowego wymieszanego ze szczyptą
ostrego chillisól do smakuPrzygotowanie pulpetówNajlepiej zmielić świeżo kupione
mięso - zamrożone bywa wodniste a mielone ze sklepu najlepsze w takiej wersji przy ladzie: Proszę zmielić mi ten kawałek, który sobie wybrała(e)m...Do maszynki wrzucam kawałki
mięsa razem z obraną
cebulą,
czosnkiem. Na końcu dodaję odciśnięty
chleb.Do masy zmielonej dodaję
jajko,
przyprawy,
kaszę mannę,
sól i dokładnie wyrabiam (można dodać zamiast
manny sypkiej,
kaszy jaglanej z gotowania -3-4 łyżki i zmielić ją wcześniej razem z
mięsem). Moczę dłonie i formuję
mięsne kuleczki. Wstawiam do lodówki na czas poniższych przygotowań.Gulasz z pulpetamiSkładniki na 4 osoby3 spore mięsiste
papryki4-5
pomidorów1
cebula1-2 ząbki
czosnku1 łyżeczka
mioduprzyprawy - płaska łyżeczka
pieprzu ziołowego+szczypta
chilliświeże
zioła - kilka listków
bazylii,
tymianku i cząbru
sól do smaku1 łyżka
oleju do smażenia lub łyżka
masła klarowanego2-3 szklanki ugotowanej
kaszy jaglanej ( do takich dań gotuję jaglankę około 10 minut na maleńkim grzaniu-nie prużę-dzięki temu jest miękka i pyszna)PrzygotowanieLINK do przygotowania na filmiePodsmażam pokrojoną
cebulę na rozgrzanym tłuszczu. Zaraz dodaję pokrojoną
paprykę. Ciut
solę i duszę pod przykryciem około 8 minut tak, żeby
papryka zmiękła, ale pozostała jędrna. Dodaję trochę
miodu, pokrojone bez skórek
pomidory,
czosnek posiekany z
tymiankiem i cząbrem. Mieszam i zaraz wkładam na wierzch pulpety. Na początku ich duszenia staram się ich nie dotykać, Po chwili zetną się w sosie i w jego oparach. Dzięki temu z łatwością obracam je na drugą stronę. Duszę jeszcze jakieś 3-4 minuty.
Dodaję
pieprz ziołowy, koryguję smak
solą a pod koniec dodaję posiekaną świeżą
bazylię. Wytrawni smakosze mogą danie posypać ulubionym
startym serem-akurat nie miałam, ale i tak była pychota na całego!Polecam i życzę smacznego!Pozdrawiam Weronika