Wykonanie
Muszę przyznać, że uwielbiam zupy-kremy. Nie tylko ze względu na gęstą konsystencję, ale też z uwagi na niesamowity smak, jaki można osiągnąć z połączenia warzyw. Dużą zaletą zup-kremów jest to, że nie trzeba ich zaprawiać
mąką, dzięki
czemu są niezwykle zdrowe i lekkie. Dzisiejsza propozycja doskonale sprawdzi się także w roli chłodnika. Bardzo gorąco polecam Wam na dzisiejszy obiad!
Składniki:- 2
czerwone papryki,- 1 puszka
pomidorów w zalewie,- 3 łyżki
koncentratu pomidorowego,- 1 łyżka
masła, 1łyżka
oleju,- 1
cebula,- 2 ząbki
czosnku,-
przyprawy:
sól,
sól ziołowa Prymat,
pieprz mielony Prymat, 1/2 łyżeczki
bazylii Prymat, 1/2 łyżeczki
oregano Prymat, 1 łyżeczka granulowanych strąków
papryczki chili,
czosnek granulowany Prymat,
papryka ostra Prymat.
Paprykę myjemy, kroimy w kosteczkę, dusimy w garnku do miękkości na łyżce
masła. Dodajemy granulowane
strąki papryczki chili. Pod koniec duszenia (ok. 20 minut) na patelni (na rozgrzanym
oleju) podsmażamy pokrojone w kostkę
cebulę i
czosnek. Po chwili dodajemy pół łyżeczki
soli ziołowej,
bazylię oraz
oregano. Podsmażamy, dodajemy łyżeczkę
koncentratu pomidorowego. Po chwili dodajemy
pomidory z puszki. Dusimy pod przykryciem ok. 10 minut. Po tym czasie blendujemy zawartość patelni łącznie z
papryką i resztą
koncentratu pomidorowego na gładki krem.Gotowy krem umieszczamy w garnku, dolewamy
wodę (tak, by zupa nadal była gęsta), przyprawiamy do smaku, zagotowujemy. Podajemy z
makaronem, paluchami chlebowymi lub grzankami. Smacznego!