Wykonanie
Ta włoska potrawa szybko się u Nas zadomowiła . Jest dosyć łatwa w przygotowaniu. "Dla chcącego nic trudnego" - jak przysłowie
mówi.Do dzieła!Moje naczynie żaroodporne ma wymiary 21:30cm.Składniki:
makaron Lasagne (9 płatów)0,5 kg
mielonego mięsa drobiowego (użyłam indyczego gulaszowego - zmieliłam)duża
cebula, ząbek
czosnku3
pomidory z puszki (użyłam własnych pasteryzowanych)
przyprawy:
sól,
pieprz,
papryki- słodka, ostra,
chilli;
vegeta - do smaku
zioła:
oregano,
tymianek,
melisa,
bazylia (dodałam własnych suszonych)
Sos beszamelowy:2 łyżki
masła2 łyżki
mąki1,5 szk.
mlekaZaczynam od zmielenia
mięsa, przyprawiam je, dodaję
zioła i odstawiam. Następnie gotuję
makaron lasagne w osolonej wodzie, każdy płat osobno około 3 min. Wyciągam i układam tak by się nie dotykały, ponieważ zlepią się.Obieram
cebulę,
czosnek. Kroję w drobną kostkę, podsmażam na patelni w łyżce rozgrzanego
oleju, dodaję
mięso, mieszam by się nie przypaliło. Podsmażam do zrumienienia, dodaję zmiażdżone widelcem
pomidory, odstawiam.Roztapiam mało, dodaję
mąkę mieszam,dolewam
mleko, mieszam, by nie powstały grudki. Doprawiam,
solą,
pieprzem,
gałką muszkatołową. Gotuję około 4 min.do zgęstnienia cały czas mieszając.Naczynie żaroodporne smaruję
masłem lub łyżką
oliwy, układam 3 płaty
makaronu, na niego 1/2
mięsa, 1/3 beszamelu , 3 płaty
makaronu, resztę
mięsa, 1/3 beszamelu. Przykrywam 3 płatami
makaronu i resztą beszamelu. (Lasagne można jeszcze posypać startym
żółtym serem, ja tego nie robię ponieważ liczę kalorie ;))Wkładam do nagrzanego piekarnika, piekę około 40 min. w 180 - 200st.
Naprawdę pyyszne !