ßßß
To właśnie podobną do tej potrawę podałam niedawno za przykład w dyskusji na kulinarnej grupie na temat autorstwa przepisów. Byłam dumna, że wynalazłam coś nowego, jako modyfikację pasztetu z jajkami i nazwałam duże klopsy nadziane jajkami na twardo właśnie jajka w gniazdkach. W komentarzach( jeszcze na bloog.pl ) dowiedziałam się, że to i narodowa potrawa szkocka i popisowe danie Jamiego OliwieraI duma prysła a przyszła refleksja – zdarza się często, że klika osób wpadnie jednocześnie na taki sam pomysł .Dziś pokazuję nieco inną wersję – z suszonymi pomidorami i przecierem pomidorowym , podkręcone nieco chili i wędzoną papryką – wyszły oryginalne i pyszne¾ kg mielonego mięsaczerstwa bułkamała cebulakilka suszonych pomidorówolej4 jajka na twardo1 jajko surowesól, pieprz, bazylia suszonatroszkę chili , szczypta wędzonej papryki2 ząbki czosnkuprzecier pomidorowy( kilka łyżek, może być zalewa od pomidorów z puszkibułka tarta, sos sojowySuszone pomidory z zalewy lub suche zalewamy wrzątkiem- pół szklanki i przykrywamy. Wyjmujemy po 20 minutach a w wywarze z dodatkiem przecieru pomidorowego moczymy czerstwą bułkę .Cebulę drobno kroimy i przesmażamy na oleju razem z rozdrobnionymi suszonymi pomidorami.Do miski wkładamy mielone mięso i pomidory przesmażone z cebulką .Dodajemy odciśniętą i rozdrobnioną bułkę, wbijamy jajko, solimy, dodajemy przyprawy do smaku , przepuszczony przez praskę czosnek i dobrze wyrabiamy przez kilka minut. Formujemy cztery kule , w które wkładamy ugotowane i obrane jajka. Otaczamy je w tartej bułce i skrapiamy sosem sojowym. Układamy w żaroodpornym naczyniu i pieczemy w piekarniku w 180 C,ok 45 minut, aż zbrązowieją i wbity w nie widelec wchodzi bez oporu.Takie jajka otulone aromatycznym mielonym mięsem smakują doskonale i efektownie wyglądają – można nimi zaskoczyć też gości.Smacznego !